Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Prevádzkovateľ elektrárne vo Fukušime potrebuje finančnú pomoc

Zemetrasením a cunami zničený štvrtý blok elektrárne Fukušima. Foto: TASR/AP

Vedenie spoločnosti načrtlo plány, ako znížiť náklady a zvýšiť konkurencieschopnosť TEPCO, ale nedokáže zvládnuť náklady na vyraďovanie elektrárne z prevádzky a vyčistenie rádioaktívnej kontaminácie.

Tokio 7. novembra (TASR) - Japonský prevádzkovateľ jadrovej elektrárne vo Fukušime, ktorú vlani zdevastovali katastrofy, sa snaží získať viac vládnej finančnej podpory.

Argumentuje tým, že náklady na čistenie môžu byť dvojnásobné, než bol pôvodný predpoklad vo výške viac takmer 50 miliárd eur.

Spoločnosť Tokyo Electric Power (TEPCO) predložila svoju žiadosť akčnom pláne manažmentu, ktorý dnes predstavila, informovala agentúra AP.

TEPCO už dostala takmer desať miliárd eur finančnej pomoci a dostala sa do vlastníctva štátu. Zvýšila sadzby za elektrinu, aby pomohla pokryť náklady, ktorým čelí v dôsledku havárie v jadrovej elektrárni Fukušima-I, ktorá bola najhoršou od katastrofy v ukrajinskom Černobyle z roku 1986.

Vedenie spoločnosti načrtlo plány, ako znížiť náklady a zvýšiť konkurencieschopnosť TEPCO, firma ale nedokáže zvládnuť obrovské náklady na vyraďovanie elektrárne z prevádzky a vyčistenie rádioaktívnej kontaminácie.