Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Prevádzkovateľ londýnskej burzy zvýšil vlani zisk takmer o tretinu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prevádzkovateľ LSE, ktorý okrem tejto burzy kontroluje aj taliansku Borsa Italiania, zároveň potvrdil, že aj naďalej pokračujú rozhovory o spojení s nemeckým burzovým operátorom Deutsche Börse.


Londýn 4. marca (TASR) - London Stock Exchange Group, prevádzkovateľ londýnskej akciovej burzy LSE, oznámil za minulý rok rast zisku takmer o tretinu na vyše 640 miliónov libier. Napriek tomu ale tesne zaostal za očakávaniami analytikov. Zároveň dodal, že pokračuje v rozhovoroch s nemeckou Deutsche Börse o fúzii. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Spoločnosť uviedla, že zisk pred zdanením za rok 2015 vzrástol o 31 % na 643,4 milióna libier (830,38 milióna eur) zo 491,7 milióna libier v roku 2014. Ešte výraznejšie vzrástli tržby. Zvýšili sa o 78 % na 2,28 miliardy libier, no aj v tomto prípade zaostali za očakávaniami ekonómov. Tí počítali s rastom tržieb na 2,396 miliardy libier.

Prevádzkovateľ LSE, ktorý okrem tejto burzy kontroluje aj taliansku Borsa Italiania, zároveň potvrdil, že aj naďalej pokračujú rozhovory o spojení s nemeckým burzovým operátorom Deutsche Börse, napriek tomu, že pre obavy z prílišnej koncentrácie moci v rukách pár búrz je táto otázka veľmi citlivá. Navyše, situáciu čiastočne komplikujú čoraz častejšie diskusie o tom, či Británia neopustí Európsku úniu, aj keď obe burzy sú presvedčené, že aj v takom prípade by ich spojenie malo zmysel.

Podľa britskej spoločnosti by zlúčenie búrz prinieslo množstvo výhod, pričom výrazne by z fúzie profitovali ako zákazníci, tak akcionári. Ako dodala, vytvorenie paneurópskej burzy by prinieslo pozitíva v oblasti príjmov aj nákladov. V prípade dotiahnutia týchto plánov do konca, by Deutsche Börse vlastnila v novej spoločnosti 54,4-% podiel a britská spoločnosť zvyšný 45,6-% podiel. Súhlas s fúziou však musí dať aj Európska únia, ako aj niektoré národné regulačné úrady.