Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Prevádzkovatelia hazardných hier kritizujú novelu zákona o hazarde

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prevádzkovatelia sú presvedčení, že týmito tvrdými opatreniami zo strany štátu ide skôr o likvidáciu než o reguláciu tohto podnikania.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Ak poslanci schvália vládny návrh, herný priemysel prejde najväčšou reguláciou v histórii. Opatrenia, ktoré nový zákon obsahuje, zničia takmer polovicu súčasných prevádzok s výhernými prístrojmi. Píše sa v stanovisku Asociácie zábavy a hier (AZAH) a Asociácie prevádzkovateľov videohier (APV), v ktorom reagujú na vládou schválený návrh zákona o hazardných hrách z dielne Ministerstva financií SR.

"S poľutovaním konštatujeme, že vláda podľahla dvojročnému úsiliu a tlaku aktivistov na zrušenie nášho podnikania. Za neúnosné sme považovali už samotné zvýšenie odvodov za hrací prístroj o 500 eur a zvýšenie minimálneho počtu prístrojov v herniach zo súčasných 5 na 12 kusov, čo zničí všetky malé herne. Teraz sa k tomu pridalo aj zrušenie všetkých zariadení z pohostinstiev, kaviarní či reštauračných zariadení," povedala Dominika Lukáčová z Asociácie zábavy a hier.

Prevádzkovatelia sú presvedčení, že týmito tvrdými opatreniami zo strany štátu ide skôr o likvidáciu než o reguláciu tohto podnikania. Platí pritom, že spoločnosti prevádzkujúce hazardné hry zamestnávajú 14.000 Slovákov, ktorých pracovné miesta sprísňovanie regulácie ohrozuje.

Podľa Lukáčovej si vláda musí uvedomiť, že na jednej strane neúnosne dvíha poplatky, aby zvýšila príjmy z odvodov do štátnej kasy, no na druhej strane prijala opatrenia, ktoré zlikvidujú takmer polovicu trhu, takže musí rátať s omnoho nižším výberom finančných prostriedkov.

Výhrady k vládou schválenej novele o hazardných hrách má aj Asociácia stávkových spoločností SR. Vláda schválila novú podobu Zákona o hazardných hrách, ktorú pripravilo Ministerstvo financií SR. Podľa jej výkonného riaditeľa Petra Papanka ministerstvo nezobralo do úvahy zásadné pripomienky stávkových spoločností, čím, podľa jeho slov, premárnilo príležitosť na zásadné zmeny. Moderný a fungujúci trh s online hazardom tak zatiaľ na Slovensku nebude existovať.

V návrhu ostala len blokácia nelegálnych prevádzkovateľov online hazardu. Okrem blokovania prístupu k nelegálnym stránkam je potrebné aj liberalizovať trh. Dôležitým opatrením mala byť aj zmena súčasnej obratovej dane na daň z výhry a do úvahy v prípade súboru zmien prichádzala do úvahy aj spätná daň. Tú by zaplatili v súčasnosti nelegálni operátori pri registrácii. Následne tak mohli vzniknúť aj legálne online kasína. Štát nechal výnosy podľa súčasného návrhu v rukách nelegálnych firiem a čierneho trhu.

Podľa odhadov Asociácie ide na Slovensku každé štvrté vsadené euro na účet nelegálnych prevádzkovateľov. Celkovo sa odhady ich tržieb v roku 2015 pohybujú na úrovni 210 miliónov eur. Európske krajiny pritom na široko dostupné a inzerované online hazardné hry zareagovali.