Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

Prevádzkový zisk koncernu Bayer v 1. kvartáli klesol

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Bayer v utorok uviedol, že čistý zisk za 1. štvrťrok dosiahol 2 miliardy eur.

Berlín 14. mája (TASR) - Nemecký chemický a farmaceutický koncern Bayer oznámil za 1. štvrťrok pokles čistého aj prevádzkového zisku, v prípade prevádzkového zisku však výsledky prekonali očakávania. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.

Bayer v utorok uviedol, že čistý zisk za 1. štvrťrok dosiahol 2 miliardy eur, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka vykázal zisk na úrovni 2,18 miliardy eur. Jadrový zisk z pokračujúcich operácií predstavoval na akciu 2,82 eura oproti 2,95 eura za 1. kvartál 2023. Dôvodom je najmä pokles zisku v agrodivízii Crop Science, ktorá vyrába produkty na zvyšovanie úrod. Podľa spoločnosti však vzhľadom na situáciu na trhu aj táto divízia vykázala dobré výsledky.

Pokles zaznamenali aj tržby nemeckej spoločnosti. Dosiahli 13,77 miliardy eur, čo v porovnaní s 1. kvartálom minulého roka predstavuje pokles o 4,3 % a po úprave o kurzové vplyvy a zmeny v portfóliu o 0,6 %.

Zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) upravený o mimoriadne položky klesol o 1,3 % na 4,41 miliardy eur. Napriek poklesu prekonal očakávania analytikov, ktorí počítali s poklesom tohto zisku na 4,15 miliardy eur.