Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Prezident A.Kiska podpísal ratifikáciu Parížskej dohody

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dlhodobým cieľom novej dohody je udržanie rastu globálnej teploty pod dva stupne Celzia.

Bratislava 28. septembra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska dnes svojím podpisom zavŕšil proces ratifikácie Parížskej dohody, ktorou SR pristupuje k záväzku znížiť emisie skleníkových plynov. Pred týždňom 21. septembra ratifikáciu odobrili poslanci NR SR.

Nový dokument má priniesť obrat v boji proti klimatickej zmene, ktorá prostredníctvom globálneho otepľovania mení planétu a prináša extrémy počasia. Dlhodobým cieľom novej dohody je udržanie rastu globálnej teploty pod dva stupne Celzia v porovnaní s predindustriálnou érou s tým, že sa krajiny budú snažiť o obmedzenie na 1,5 stupňa Celzia. Zmenu má priniesť dôrazné znižovanie emisií skleníkových plynov a postupný prechod na nové technológie.

Parížska dohoda nadobudne právoplatnosť, keď najmenej 55 zmluvných strán Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy, ktoré celkovo zodpovedajú minimálne za 55 percent globálnych emisií skleníkových plynov, uloží svoje listiny o ratifikácii u depozitára.

Ratifikačné listiny odovzdali už aj USA a Čína. Spolu s nimi dohodu dosiaľ ratifikovalo 27 krajín, ktoré predstavujú 39 percent globálnych emisií. Ďalších 32 krajín, ktoré spolu predstavujú viac ako 20 percent emisií, tak chce urobiť ešte tento rok.

Parížska dohoda bola prijatá 12. decembra 2015. EÚ ju spolu s najvyššími predstaviteľmi členských štátov podpísala na slávnostnej ceremónii 22. apríla tohto roku v New Yorku.

V utorok (27. 9.) slovenský prezident podpísal i ďalšie ratifikačné listiny - Tretí protokol k všeobecnej dohode o výsadách a imunitách Rady Európy a Dohodu o posilnenom partnerstve a spolupráci medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi na jednej strane a Kazašskou republikou na strane druhej.





em map hol mia