Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Ekonomika

Samospráva už bude musieť informovať rezort financií o rozpočte

Minister Financií Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann

Obce a mestá budú rezortu financií poskytovať informácie o schválených rozpočtoch prostredníctvom rozpočtového informačného systému (RIS).

Bratislava 13. decembra (TASR) – Ministerstvo financií (MF) SR bude mať lepší prehľad o hospodárení obcí a vyšších územných celkov (VÚC). Prezident SR Ivan Gašparovič dnes totiž podpísal novelu zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy.

Obce a mestá budú rezortu financií poskytovať informácie o schválených rozpočtoch prostredníctvom rozpočtového informačného systému (RIS). Aj samosprávam pribudne povinnosť informovať ministerstvo financií o náraste dlhu. "Obec a vyšší územný celok sú povinní poskytovať ministerstvu financií potrebné údaje o svojom hospodárení na účely zostavenia návrhu rozpočtu verejnej správy, návrhu štátneho záverečného účtu a návrhu súhrnnej výročnej správy Slovenskej republiky," priblížilo zmeny MF SR v dôvodovej správe. Do systému RIS budú obce zasielať informácie o rozpočtoch po schválení orgánom obce. Tiež budú ministerstvo informovať o prípadných zmenách v rozpočte počas roka.

Obce by mali byť opatrnejšie aj pri preberaní záväzkov. "Obec a VÚC nesmú prevziať záväzok z úveru, pôžičky alebo iného dlhu fyzickej alebo právnickej osoby, okrem prevzatia záväzku právnickej osoby v zriaďovateľskej pôsobnosti obce a vyššieho územného celku," konštatuje MF SR.

Novela zákona, v nadväznosti na ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, sprísňuje podmienky pri zvyšovaní zadlžovania samospráv. Ak celková suma dlhu obce alebo VÚC dosiahne 50 % skutočných bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka, starosta bude musieť po zistení týchto skutočností vypracovať a predložiť obecnému zastupiteľstvu správu, v ktorej zdôvodní celkovú sumu dlhu spolu s návrhom opatrení na jeho zníženie. Zastupiteľstvo by malo túto správu následne prerokovať. Od predloženia informácie obecnému zastupiteľstvu alebo zastupiteľstvu VÚC bude musieť starosta tieto skutočnosti písomne oznámiť aj ministerstvu financií.