Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Požiadavky na spotrebiteľsky balené výrobky sa spresňujú

Nákupy Foto: TASR/František Iván

Návrh zákona dnes podpísal prezident SR A. Kiska.

Bratislava 22. februára (TASR) - Požiadavky na spotrebiteľsky balené výrobky sa spresňujú. Vyplýva to z vládneho návrhu zákona o metrológii z dielne Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo (ÚNMS) SR, ktorý dnes podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Právnou normou sa spresňujú požiadavky na proces autorizácie a činnosť autorizovaných a registrovaných osôb, upravuje rozsah pôsobnosti Slovenského metrologického inšpektorátu, spresňuje ustanovenia o výkone metrologického dozoru a vzťah k zahraničiu pri uvádzaní určených meradiel na trh a ich následnej metrologickej kontrole. "Návrh zákona spresňuje niektoré definície týkajúce sa meradiel a špecifikáciu niektorých ustanovení týkajúcich sa overovania určených meradiel," spresnil úrad pre normalizáciu.

Návrh vychádza tiež z požiadaviek aplikačnej praxe. "Jeho cieľom je upraviť v praxi nejednoznačné a ťažko vykonateľné ustanovenia, ktoré musia dodržiavať jednotlivé subjekty pôsobiace v oblasti metrológie na území Slovenskej republiky," konštatoval v dôvodovej správe k zákonu ÚNMS.

Uvedený návrh zákona podľa úradu v plnej miere akceptuje požiadavky vyplývajúce z medzinárodných aj európskych dokumentov, ktoré sú kladené na meradlá, metrologické výkony, spotrebiteľsky balené výrobky a na metrológiu ako takú. "Dosiahnuť sa má vyšší stupeň zosúladenia s porovnateľnými mechanizmami v iných štátoch a preventívne pôsobenie v záujme ochrany spotrebiteľov pred výrobkami alebo službami, ktoré by mohli ohroziť ich životy, zdravie či majetok," spresnil úrad pre normalizáciu.

Návrh zákona je podľa ÚNMS rozsiahly z dôvodu, že zákon nebol novelizovaný od roku 2004, okrem noviel týkajúcich sa prechodu na euro a novely týkajúcej sa spotrebiteľsky balených výrobkov. V prípade vypracovania nového zákona, ktorý by nahrádzal v súčasnosti platný a účinný zákon, by predkladateľ musel vydať aj všetky súvisiace všeobecne záväzne právne predpisy, na ktorých vydanie je zákonom splnomocnený, čo by neúmerne predĺžilo dobu vypracovania návrhu, nakoľko len všeobecne záväzné právne predpisy o meradlách a metrologickej kontrole majú rozsah vyše tisíc strán.

Prezident podpísal zákon aj o technických požiadavkách na výrobky

Z technických požiadaviek na výrobky a pri posudzovaní zhody sa vypúšťa slovenská značka zhody. Vyplýva to zo zákona o technických požiadavkách na výrobky z dielne Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo (ÚNMS) SR, ktorý podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Zo zákona sa vypúšťajú aj zahraničné značky zhody vrátane ich grafického vyobrazenia obsiahnutého v prílohe právnej normy. Zavádza sa pojem tzv. iné značky zhody, do ktorého budú spadať všetky značky zhody okrem označenia CE. "Nakoľko grafické vyobrazenie iných značiek zhody nebude obsiahnuté v prílohe k zákonu, je potrebné splnomocňovacie ustanovenie, na základe ktorého bude v prípade potreby súčasťou nariadenia vlády grafické vyobrazenie inej značky zhody," priblížil úrad v dôvodovej správe.

Cieľom je podľa úradu vytvoriť rámcový zákon, ktorý obsahuje základné princípy nového legislatívneho rámca Európskej únie pre podmienky Slovenskej republiky, aby boli zosúladené všetky spoločné požiadavky, zavedená terminológia pre oblasť posudzovania zhody a pravidlá v oblasti sprístupňovania výrobkov na trhu.

Právna norma spresňuje tiež ustanovenia zákona o právach a povinnostiach hospodárskych subjektov, autorizácii, notifikácii, právach a povinnostiach autorizovaných a notifikovaných osôb, značkách a označení CE, postupoch pri výmene informácií medzi zainteresovanými stranami a čiastočne upravuje postupy orgánov dohľadu.

Cieľom právnej úpravy je teda podľa ÚNMS zosúladiť slovenskú legislatívu s princípmi a požiadavkami európskej legislatívy a ustanoviť spoločný rámec pre oblasť technickej normalizácie, vnútrokomunitárne pripomienkové konanie a výmenu informácií o technických predpisoch medzi SR a EK a sprístupňovania výrobkov na trhu.