Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

A.KISKA: Špekulatívne prevody lukratívnych pozemkov by sa mali skončiť

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Zmeny reagujú na kauzy týkajúce sa podozrivých prevodov pozemkov cez tretie osoby, napríklad jeden z posledných prípadov v Ivanke pri Dunaji.

Bratislava 28. mája (TASR) – Špekulatívnym prevodom lukratívnych pozemkov má byť koniec. Má tomu zabrániť novela zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Pôdu, ktorú pozemkový fond poskytne oprávnenej osobe ako náhradný pozemok, bude možné počas piatich rokov odo dňa prevodu využívať len na účel, na ktorý bola určená pri jej odovzdaní. Nárok na náhradu sa zároveň nebude dať previesť na tretiu osobu. Zmeny reagujú na kauzy týkajúce sa podozrivých prevodov pozemkov cez tretie osoby, napríklad jeden z posledných prípadov v Ivanke pri Dunaji.

"Cieľom je zamedziť vzniku situácií, keď reštituent alebo tretia osoba, na ktorú reštituent previedol svoj nárok, účelovo a často zo špekulatívnych dôvodov mení využitie náhradného pozemku, a tým aj jeho hodnotu v porovnaní s hodnotou, v akej mu bol tento náhradný pozemok vydaný alebo poskytnutý," zdôvodnili predkladatelia v novele.