Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Prezidentka KOZ zaslala Dell otvorený list, namieta výpovede odborárom

Na snímke prezidentka KOZ SR Monika Uhlerová. Foto: TASR - Martin Baumann

Z desiatich členov predsedníctva odborov Technologies Unions Slovakia, zodpovedných za kolektívne vyjednávanie, už podľa KOZ štyrom zrušili pracovnú pozíciu a dvom doručili výpoveď.

Bratislava 11. marca (TASR) - Prezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Monika Uhlerová zaslala v pondelok vedeniu spoločnosti Dell s.r.o. otvorený list. Namieta v ňom kroky spoločnosti vedúce k prepúšťaniu funkcionárov odborovej organizácie Technologies Unions Slovakia. Ochrana odborového funkcionára prostredníctvom Zákonníka práce predstavuje základný prostriedok ochrany zamestnanca voči svojvôli zamestnávateľa, pripomenula Uhlerová.

"Ostro odsudzujeme vaše aktuálne konanie vedúce k postupnému ukončovaniu pracovných pomerov s funkcionármi tejto základnej odborovej organizácie v snahe obmedziť pôsobenie odborov. Vo vašom konaní vidíme skôr praktiky zastrašovania a manipulácie voči zamestnancom," uviedla Uhlerová. Z desiatich členov predsedníctva odborov Technologies Unions Slovakia, zodpovedných za kolektívne vyjednávanie, už podľa KOZ štyrom zrušili pracovnú pozíciu a dvom doručili výpoveď.

Nerešpektovanie zákonov, podkopávanie práva odborov sa organizovať, aby mohli obhajovať sociálne a ekonomické záujmy pracujúcich a oslabovanie demokracie na pracovisku, vrátane sociálneho dialógu, považuje KOZ podľa Uhlerovej za destabilizáciu a eróziu základných pilierov právneho štátu.

Odborári pripomenuli, že sociálny dialóg je nielen základným pilierom a jeden zo základných predpokladov pre skvalitňovanie a ochranu sociálnych práv, ale súvisí aj s kvalitou prijímania rozhodnutí, proaktívnym nastavením verejných politík, otvorenou správou vecí verejných a tiež podporuje legitimitu opatrení. "Zohľadňované názory a pripomienky sociálnych partnerov na podnikovej úrovni v súčasnej zložitej dobe výrazne prispievajú k udržaniu sociálneho zmieru a stabilite," dodal Uhlerová.