Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Prezidentka odobrila pomoc s hypotékami a dorovnávaciu daň pre firmy

Na archívnej snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR Martin Baumann

Hypotekárnym dlžníkom so zvýšenými splátkami za rok 2023 pomôže mimoriadny daňový bonus, ktorý si budú môcť uplatniť v daňovom priznaní alebo ročnom zúčtovaní za tento rok.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová odobrila pomoc s hypotékami a s ňou súvisiaci mimoriadny daňový bonus, ako aj dorovnávaciu daň pre firmy. Výška mimoriadneho daňového bonusu bude 75 % rozdielu medzi splátkami, najviac však v sume 1800 eur ročne alebo 150 eur mesačne. Informoval o tom vo štvrtok hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Hypotekárnym dlžníkom so zvýšenými splátkami za rok 2023 pomôže mimoriadny daňový bonus, ktorý si budú môcť uplatniť v daňovom priznaní alebo ročnom zúčtovaní za tento rok. Pri nových hypotékach od budúceho roka sa zase zlepšia podmienky pre uplatnenie existujúceho daňového bonusu na zaplatené úroky pre mladých.

Mimoriadny daňový bonus sa bude týkať všetkých hypoték, pri ktorých došlo k zvýšeniu zaplatenej splátky v roku 2023 oproti roku 2022. Jeho výška bude 75 % rozdielu medzi splátkami, najviac však v sume 1800 eur ročne alebo 150 eur mesačne. Podmienkou jeho uplatnenia je výška ročného zdaniteľného príjmu za predchádzajúce zdaňovacie obdobie najviac vo výške 1,6-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v SR, pričom daňovník nesmie nehnuteľnosť prenajímať.

Na nové hypotekárne zmluvy, uzavreté od 1. januára 2024, sa budú vzťahovať upravené podmienky existujúceho daňového bonusu na zaplatené úroky z úverov na bývanie. Cieľom je zvýšenie podpory zabezpečenia bývania pre mladých. Zákon bude účinný od 1. januára 2024.

Zámerom zákona o dorovnávacej dani je zabezpečiť minimálne 15-% zdanenie príjmov podnikateľov nachádzajúcich sa na Slovensku, ktorí sú členmi nadnárodnej skupiny podnikov alebo veľkej vnútroštátnej skupiny. Zákon sa vzťahuje na skupiny podnikov s ročnými výnosmi aspoň 750 miliónov eur, ktoré dosiahli v najmenej dvoch zo štyroch predchádzajúcich účtovných období. Ministerstvo financií (MF) SR očakáva od tejto dane ročný príjem do rozpočtu na úrovni 48,5 milióna eur. Zákon bude účinný od 31. decembra 2023.