Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Prezidentka opätovne nepodpísala atómový zákon, platiť bude aj tak

Na snímke Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Parlament prelomil prezidentkino veto 19. septembra. Hlava štátu vrátila novelu do parlamentu na opätovné prerokovanie, pretože bola presvedčená, že by viedla k rozporu s medzinárodným dohovorom.

Bratislava 19. septembra (TASR) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok opätovne nepodpísala atómový zákon z dielne koaličných poslancov Smeru-SD Róberta Puciho a Maroša Kondróta. Platiť bude aj tak bez jej podpisu. Hlavným cieľom novely je zefektívnenie správnych konaní týkajúcich sa jadrových zariadení, ktoré sú na Úrade jadrového dozoru (ÚJD) SR.

Parlament prelomil prezidentkino veto 19. septembra. Hlava štátu vrátila novelu do parlamentu na opätovné prerokovanie, pretože bola presvedčená, že by viedla k rozporu s medzinárodným dohovorom.

"Bezdôvodne by obmedzovala práva verejnosti v prístupe k informáciám, účasti verejnosti na rozhodovacom procese a prístupe k spravodlivosti v záležitostiach životného prostredia, v tomto prípade v takej citlivej oblasti, akou je spustenie a prevádzka jadrových zariadení. Pripomienky smerujú k odstráneniu tohto rozporu," priblížila hlava štátu.

Podľa novely sa upraví aj spôsob komunikácie úradu voči tzv. dotknutej verejnosti. Ako poukazujú poslanci, atómový zákon už v súčasnosti upravuje doručovanie rozhodnutí dotknutej verejnosti prostredníctvom verejnej vyhlášky.

"S cieľom zabezpečiť efektívne informovanie dotknutej verejnosti sa navrhuje, aby sa v týchto prípadoch doručovali v priebehu konania prostredníctvom verejnej vyhlášky aj výzvy, upovedomenia, predvolania alebo iné písomnosti," uvádza sa v dôvodovej správe.

Proces nakladania ÚJD s informáciami, ktoré majú zákonom priznanú osobitnú ochranu, sa tiež zmení. Zahŕňa to citlivé informácie, utajované skutočnosti, bankové tajomstvo, daňové tajomstvo, obchodné tajomstvo, telekomunikačné tajomstvo, poštové tajomstvo, zákonom uloženú alebo uznanú povinnosť mlčanlivosti.

Poslanci zároveň navrhli precizovať úpravu konaní vedených podľa atómového zákona a stavebného zákona, pričom sa má brať do úvahy ich vzájomný vzťah.

"Navrhovaným znením dôjde k explicitnému vyjadreniu, že atómový zákon je vo vzťahu ku konaniam o vydanie povolenia na predčasné užívanie stavby, súhlasu na dočasné užívanie stavby na skúšobnú prevádzku, kolaudačného rozhodnutia a ich zmien lex specialis voči stavebnému zákonu," priblížili.