Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Prezidentom KOZ je opäť Jozef Kollár

Na snímke viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová a prezident KOZ Jozef Kollár počas brífingu po zjazde Konfederácie odborových zväzov SR. Bratislava, 11. novembra 2016. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Viceprezidentkou sa stala Monika Uhlerová z Odborového zväzu školstva a vedy na Slovensku.


Bratislava 11. novembra (TASR) - Prezidentom Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR je opäť Jozef Kollár. Viceprezidentkou sa stala Monika Uhlerová z Odborového zväzu školstva a vedy na Slovensku. Nahradila vo funkcii Slavomíra Mangu.



"Okrem toho, že sme (na dnešnom 8. zjazde KOZ, pozn. TASR) vyhodnotili naše štvorročné pôsobenie na odborárskej a politickej scéne na Slovensku, zaoberali sme sa dnes aj programom konfederácie na najbližšie štyri roky. Tento program je veľmi ambiciózny, verím, že sa nám ho aj podarí naplniť. Je postavený na piatich základných prioritách, ktoré by sme chceli v budúcom období dosiahnuť. Je to sociálny štát, zamestnanosť, transparentná odborová politika, sociálny dialóg a solidarita (jednota) odborov na národnej a medzinárodnej úrovni," priblížil Kollár.

"Našou budúcou víziou je hlavne to, aby sme pokračovali v tom, čo sme začali. Tam máme tri veľké výzvy. Jedna veľká výzva je približovať sa so mzdami k vyspelým európskym krajinám (tzv. konvergencia miezd), kde by sme chceli dosiahnuť ďaleko výraznejší pokrok ako v súčasnosti, máme v tom plnú podporu aj Európskej odborovej konfederácie. Máme však aj resty z predchádzajúcich období, preto by sme sa chceli ďalej venovať tomu, aby sa zlepšilo postavenie zamestnancov. Na zvyšovanie miezd budeme určite využívať náš daňovo-odvodový balíček. Trápia nás aj záležitosti, ktoré sa týkajú všetkých občanov Slovenska, ako je dôchodková reforma," informoval. Živo sa na zjazde KOZ podľa neho diskutovalo o súčasnom kolektívnom vyjednávaní a o kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa.


Uhlerová: Stabilizácia a aktivizácia členskej základne



Uhlerová má podľa svojich slov niekoľkoročné skúsenosti s prácou v odboroch. "Pôsobila som v niekoľkých odborových zväzoch, rozvíjala som hlavne prácu s mládežou," uviedla. Jej agenda sa počas najbližších štyroch rokov bude opierať o zjazdom schválený program KOZ. "Vyzdvihla by som agendu súvisiacu s upevňovaním sociálneho dialógu a sociálneho partnerstva na všetkých úrovniach, od národnej cez bipartitnú až po podnikovú. Bola by som veľmi rada, keby sa nám podarilo rozvíjať regionálny sociálny dialóg, ktorý je momentálne zanedbaný," povedala.

Ďalšou prioritnou oblasťou je podľa nej stabilizácia a aktivizácia členskej základne, čiže potreba zamerať sa na potenciálnych členov, ktorí nie sú v súčasnosti reprezentovaní odbormi. "Tu bude potrebné zamerať sa hlavne na mladých zamestnancov," dodala.