Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Prezidentovi ECB M. Draghimu dôveruje len 18 % Nemcov

Mario Draghi Foto: TASR/AP

Veľká časť obyvateľov Nemecka Draghimu vôbec nedôveruje, prípadne len minimálne.

Berlín 6. septembra (TASR) - Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) sa v Nemecku neteší vysokej obľube. Veľká časť obyvateľov Nemecka Draghimu vôbec nedôveruje, prípadne len minimálne. Ukázal to prieskum, ktorý dnes zverejnil týždenník Stern.

Podľa prieskumu agentúry Forsa, ktorá prieskum uskutočnila 30. a 31. augusta na vzorke 1004 respondentov, 42 % opýtaných Draghimu nedôveruje, prípadne mu dôveruje len minimálne. Vysokú dôveru v Draghiho má len 18 % Nemcov. Ďalších 31 % anketovaných netušilo o koho ide a zostávajúcich 9 % nemalo na túto vec žiadny názor.

Ako tvár ECB, ktorá presadzuje pomoc pre zadlžené krajiny eurozóny s cieľom znížiť úročenie ich dlhov, sa Draghi stal zvlášť nepopulárnym pre nemeckých finančníkov, ktorí akékoľvek programy banky v tejto oblasti odmietajú. Tvrdý postoj voči nemu však zaujala aj ľavica, podľa ktorej všetky kroky smerujúce k záchrane eurozóny poslúžia najmä silným bankám s veľkým objemom vládnych dlhov.

Na to poukázal aj nemecký prieskum. Podľa neho v skupine absolútne nedôverujúcich Draghimu až 62 % predstavujú stúpenci nemeckej Ľavicovej strany.