Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

KOZ oslavuje 25. rokov, na oslavách vystúpili A. Kiska aj R. Fico

Na snímke prezident SR Andrej Kiska počas prejavu na slávnostnom stretnutí pri príležitosti 25. výročia založenia Konfederácie odborových zväzov SR v Bratislave 16. apríla 2015. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Fico poukázal na politickú stabilitu Slovenska, ktorú oceňujú domáci aj zahraničí investori, na prínos KOZ pri zavedení spoločnej európskej meny a tiež na hodnotovú blízkosť vládneho Smeru-SD a KOZ.


16. apríla (TASR) - Dôstojné pracovné podmienky pre každého jedného zamestnanca, to je dôvod, pre ktorý má podľa prezidenta SR Andreja Kisku význam sociálny dialóg medzi odbormi a zamestnávateľmi. Tieto slová dnes vyslovil v Bratislave na oslavách 25. výročia založenia Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Slovenskej republiky.

"Nie vždy sú spokojní všetci, ale vždy je dôležité pripomínať si o čo ide. Ide o hľadanie harmónie medzi povinnosťami v práci a súkromným životom. Medzi výkonmi v profesii a starostlivosťou o rodinu. Medzi možnosťami zamestnávateľa a predstavami zamestnancov," povedal prezident a doplnil, že hlavný cieľ, ktorý by mal dialóg zamestnávateľov a odborov sledovať, je "dosiahnuť kvalitu života ľudí na Slovensku, ktorí v zamestnaní trávia podstatnú časť svojho života".

Pripomenul tiež, že na Slovensku je dosť príkladov, keď si zamestnávatelia svoju spoločenskú zodpovednosť uvedomujú. "Snažím sa ako prezident na takéto dobré príklady upozorňovať, pretože v konečnom dôsledku prinášajú prospech všetkým – zamestnancom, zamestnávateľom, obci, mestu, regiónu," povedal Kiska. Na druhej strane je podľa prezidenta dosť opačných príkladov, keď nie vždy ide o objektívne okolnosti. "Vždy a všetko je v konečnom dôsledku o ľuďoch, vrátane majiteľov a manažérov firiem," povedal Kiska. Vyzval k zodpovednému partnerstvu odborárov, zamestnávateľov a k politike založenej na vzájomnom pochopení a rešpekte.

Predseda vlády Robert Fico poukázal na politickú stabilitu Slovenska, ktorú oceňujú domáci aj zahraničí investori, na prínos KOZ pri zavedení spoločnej európskej meny a tiež na hodnotovú blízkosť vládneho Smeru-SD a Konfederácie odborových zväzov.

"Dovolím si tvrdiť, že naša spolupráca je dnes na kvalitatívne najvyššej úrovni v histórii novodobej SR. Máme rovnaký pohľad na funkciu štandardného európskeho sociálneho modelu, kde sociálny dialóg je nenahraditeľný," povedal predseda vlády. Pripomenul, že sociálny dialóg garantuje Ústava SR. "Jasne a precízne hovorí o Slovensku ako o sociálne orientovanej trhovej ekonomike," povedal Fico a podčiarkol, že prívlastky "sociálny" a "trhový" sú v politike vládneho Smeru-SD rovnocenné. "Nedávame prednosť ani jednému, ani druhému."

Pripomenul tiež, že Slovensko ako šiesta najviac otvorená ekonomika vo svete vďaka sociálnemu dialógu zvládla sociálne napätie počas krízových rokov, v čase vlády Smeru. V súčasnosti podľa Fica nemôže nik spochybniť, že vládna strana zvládla konsolidáciu verejných financií, keď deficit je pod úrovňou 3 %. Poukázal aj na klesajúci dlh a nezamestnanosť.

"Preberali sme 14-% nezamestnanosť a teraz sa blížime k 12 %. Verím, že cieľ, ktorý sme si dali, aby Slovensko malo nezamestnanosť na úrovni krajín eurozóny, je veľmi reálny," konštatoval.