Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nezabudnite si pred lyžovačkou skontrolovať aj nehodovú výbavu v aute

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Žiadne zranenie pri autonehode by sa nemalo brať na ľahkú váhu. Aj to, čo sa javí ako neškodný škrabanec alebo hrča, môže neskôr ohroziť život.

Bratislava 7. februára (TASR) - Zaviate cesty, preplnené parkoviská pod lyžiarskymi vlekmi, zlá viditeľnosť. Aj najlepšiemu šoférovi sa počas zimnej dovolenky môže stať nepríjemnosť, vlastným alebo cudzím zavinením. Pokiaľ sa stane dopravná nehoda v zahraničí, mnohí šoféri začnú panikáriť. Je preto vhodné sa pred cestou informovať, ako v podobných prípadoch postupovať a čo treba mať pri sebe.

"Pokiaľ ste mali autonehodu, napríklad v Rakúsku, podobne ako u nás, je potrebné s druhou stranou spísať správu o nehode. Na tento účel môžete použiť buď európsky formulár, prípadne tlačivo z vašej poisťovne, s ktorou máte uzatvorené povinné zmluvné poistenie (PZP). Pokiaľ pri sebe nemáte žiadne z uvedených tlačív, spíšte záznam o nehode aspoň na papier, do ktorého zaznamenajte okrem okolností nehody čo najviac údajov o sebe a o druhej strane. Predovšetkým meno, adresu trvalého pobytu, rodné číslo a poznávaciu značku vozidla," radí Martina Cvachová, hovorkyňa poisťovne Groupama.

Podľa nej, políciu treba určite zavolať v prípade, ak sa s druhou stranou nevie dotyčný dohodnúť, kto nehodu zavinil, ak boli spôsobené škody na vozidle, alebo ak došlo k zraneniu. Dobré je urobiť si fotografie z miesta nehody fotoaparátom alebo mobilom. Zápis, či už vlastný alebo policajný, treba pred podpisom najskôr vždy prečítať. V prípade ak Slovák nerozumie po nemecky, mal by dopísať k svojmu podpisu, že nerozumie obsahu správy, prípadne by mal napísať vlastnú verziu v slovenčine. Treba mať na pamäti, že pokiaľ pri nehode neboli svedkovia, stane sa tento papier jediným dokladom, ktorý bude poisťovňa posudzovať.

"Poistkou pre každého šoféra je v každom prípade telefonát na asistenčnú službu poisťovne. Žiadna nehoda sa nezaobíde bez stresu, preto je dobré mať poruke číslo na niekoho, kto vám poskytne kvalifikovanú radu 24 hodín denne," pripomína Cvachová.

Žiadne zranenie pri autonehode by sa nemalo brať na ľahkú váhu. Aj to, čo sa javí ako neškodný škrabanec alebo hrča, môže neskôr ohroziť život.

"Nech sa na zimnú dovolenku vyberiete kamkoľvek, pred cestou si vždy skontrolujte, či vám nechýba zelená karta, ktorá slúži ako potvrdenie o PZP vozidla v zahraničí, formulár správy o nehode, reflexná vesta pre každého pasažiera, výstražný trojuholník a číslo na asistenčnú službu vašej poisťovne," zdôrazňuje Cvachová.