Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Pri kontrolách pohonných látok zistili žilinskí colníci dve porušenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Napríklad v Trstenej zastavili colníci dopravcu s cisternou, v ktorej sa podľa malo prevážať takmer 32.000 litrov mazacieho oleja. Odobrali vzorky a zistili, že ide o motorovú naftu.

Žilina 19. septembra (TASR) – Pri 118 kontrolách pohonných látok zistili tento rok žilinskí colníci so spektrometrom dve porušenia predpisov. TASR o tom informovala hovorkyňa Colného úradu (CÚ) Žilina Božena Chríbiková.

Doplnila, že colníci kontrolovali hlavne motorovú naftu. "Vzorky odobrali z čerpacích staníc nadzemných a podzemných nádrží, z nádrží osobných aj nákladných automobilov, z cisterien prepravujúcich minerálny olej, z plastových nádrží u fyzických a právnických osôb," uviedla hovorkyňa CÚ Žilina.

V Trstenej zastavili colníci dopravcu s cisternou, v ktorej sa podľa prepravných dokladov malo prevážať takmer 32.000 litrov mazacieho oleja. "Odobrali vzorky a spektrometrom zistili, že ide o motorovú naftu. Cisternu zadržali a vzorky odoslali aj na expertízu do laboratória, ktoré potvrdilo výsledok. Záchytom colníci zabránili úniku na spotrebnej dani a možnému podvodu, nakoľko sa takýto tovar zneužíva ako pohonná látka alebo prímes do nej," vysvetlila Chríbiková.

Pri kontrole v Suchej Hore (okres Tvrdošín) prevážala dodávka v plastových nádržiach takmer 4000 litrov červenkastej tekutiny. "Vodič najskôr uviedol, že ide o postrek na burinu, neskôr zasa povedal, že je to olej na vykurovanie. Aj v tomto prípade colníci vykonali analýzu spektrometrom, ktorý vyhodnotil tovar ako motorovú naftu, ale záväzný bude výsledok z laboratória. Ten zatiaľ nie je známy," dodala hovorkyňa CÚ Žilina.