Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Pri majetku samosprávy treba zohľadniť pravidlá štátnej pomoci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ak ide o podnikateľa, ktorý vykonáva hospodársku činnosť, tak je potrebné vziať do úvahy pravidlá štátnej alebo minimálnej pomoci.

Bratislava 13. októbra (TASR) – Pri nakladaní s majetkom miest, obcí a samosprávnych krajov treba vždy zohľadniť aj pravidlá štátnej pomoci, pri predaji alebo prenájme majetku z titulu hodného osobitného zreteľa napríklad za jedno euro. Povedala pre TASR riaditeľka odboru štátnej pomoci Protimonopolného úradu (PMÚ) SR Soňa Drobová. Úrad z vlastnej iniciatívy zorganizoval na túto tému školenia pre miestnu a regionálnu samosprávu.

Ak ide o podnikateľa, ktorý vykonáva hospodársku činnosť, tak je potrebné vziať do úvahy pravidlá štátnej alebo minimálnej pomoci. "Takisto ide o podporu vo vzťahu k športovým klubom, kultúrnym podujatiam alebo rôzne dotácie, ktoré poskytujú samosprávy. Pomáhame im zorientovať sa, kedy ich formy podpory môžu predstavovať štátnu alebo minimálnu pomoc a kedy nie," uviedla Drobová. Ak sú štátnou alebo minimálnou pomocou, potom vysvetľujú procesné postupy podľa zákona o štátnej pomoci.

Ako príklad úspešnej spolupráce uviedla, že v roku 2017 spolu Bratislavským samosprávnym krajom identifikovali oblasti možnej pomoci a kraj si potom vypracoval schému minimálnej pomoci pre všeobecné činnosti aj pôdohospodárstvo. "V roku 2019 budeme pokračovať v práci s miestnou a krajskou samosprávou," avizovala.

Na webovom sídle statnapomoc.sk sú k dispozícii aktuálne informácie o štátnej pomoci, aj zo strany Európskej komisie. Je tam špeciálny priečinok pre samosprávy, pre ktorý by chcel odbor vypracovať zoznam najčastejšie kladených otázok a odpovedí. Predpokladá, že situácia v mestách, obciach a samosprávnych krajoch bude podobná. Je dôležité, aby znalosť o pravidlách mali aj subjekty, ktorým je pomoc poskytovaná, aby vedeli aké podmienky majú splniť, ak sa chcú o ňu uchádzať, uzavrela Drobová.