Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Pri nákupoch v Slovinsku si musí zákazník uchovať blok roky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radoslav Stoklasa

Zákazníci si musia ponechať pokladničný blok nielen do opustenia obchodu, ale až do skončenia zákonnej záručnej lehoty.


Ľubľana 20. mája (TASR) - Slovinsko od budúceho roka zavádza povinné registračné pokladne, na rozdiel od Rakúska či Slovenska je návrh príslušného zákona oveľa prísnejší. Zákazníci si musia ponechať pokladničný blok nielen do opustenia obchodu, ale až do skončenia zákonnej záručnej lehoty. Za porušenie hrozia pokuty od 40 do 400 eur. Informovala o tom agentúra APA.

Všetci - obchody, živnostníci a sektor turistického ruchu a služieb, ktorí pracujú s hotovosťou, budú musieť vydávať elektronické pokladničné bloky. Za týmto účelom sa v Slovinsku zavedú špeciálne registračné pokladne s priamym spojením na daňové úrady.

Návrh zákona, ktorý sa nachádza na programe rokovania parlamentu, vyvolal rozsiahlu kritiku. Malí podnikatelia, ktorí doteraz smeli vydávať ručne vyplnené potvrdenky, sa sťažujú na vysoké náklady na kúpu špeciálnych registračných pokladní. Ochrancovia spotrebiteľov zas kritizujú navrhované sankcie voči zákazníkom a povinnosť uchovávať bloky až do vypršania záruky označujú za "bezohľadné sankcionovanie spotrebiteľov".

Slovinská vláda chce týmto spôsobom vyhlásiť boj tieňovému hospodárstvu a očakáva, že vďaka registračným pokladniam získa rozpočet na daniach o 50 až 100 miliónov eur ročne viac než doteraz. Podľa rôznych odhadov má slovinské tieňové hospodárstvo hodnotu 8,5 % až 12 % hrubého domáceho produktu a vláda tvrdí, že veľká časť súvisí s daňovými únikmi.