Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Pri prenájme nehnuteľností už nie je možné uplatniť paušálne výdavky

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa poradenskej spoločnosti v oblasti účtovníctva Accace sa zmeny dotknú najviac tých daňovníkov, ktorí prenajímajú pozemky.

Bratislava 1. januára (TASR) - Novela Zákona o dani z príjmov, ktorá platí od dnes, prináša vypustenie možnosti uplatnenia paušálnych výdavkov pri príjmoch z prenájmu nehnuteľností.

Podľa poradenskej spoločnosti v oblasti účtovníctva Accace sa zmeny dotknú najviac tých daňovníkov, ktorí prenajímajú pozemky. "Táto skupina daňovníkov z veľkej časti využíva paušálne výdavky a to hlavne z dôvodu, že paušálne výdavky často presahujú výšku daňových výdavkov, ktoré sú daňovníci schopní vygenerovať v preukázateľnej výške," informovala spoločnosť.

Takíto daňovníci si budú môcť naďalej uplatňovať už len preukázateľné výdavky a to na základe účtovníctva, alebo daňovej evidencie v súlade so Zákonom o dani z príjmov. Kým v prípade prenájmu pozemkov prevažuje uplatňovanie paušálnych výdavkov, v prípade prenájmu bytov, nebytových priestorov a celých budov je potrebné daňovníkov rozdeliť do viacerých skupín.

Prvú skupinu tvoria daňovníci, ktorí nemajú v pláne dané byty, nebytové priestory či celé budovy predávať. V prevažnej miere si uplatňujú preukázateľné výdavky, pri ktorých už samotná ročná výška daňových odpisov často presahuje príjem z daného prenájmu. Daňovníci, ktorí predmetné nehnuteľnosti obstarali za relatívne nízke ceny, si zväčša uplatňujú paušálne výdavky, pretože ich výška často prevyšuje sumu daňových odpisov daných nehnuteľností a súčtu ich vedľajších výdavkov.

Ďalšiu skupinu tvoria daňovníci, ktorí si obstarali nehnuteľnosti za účelom ich následného predaja s uplatnením práva na oslobodenie daného príjmu. Ide o daňovníkov, ktorí plánujú po uplynutí 5 rokov od dňa ich nadobudnutia dané nehnuteľnosti predať, pričom ich v danom 5 ročnom období plánujú ešte dodatočne prenajímať. Táto skupina daňovníkov vo väčšej miere mohla doposiaľ využívať paušálne výdavky.