Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rozmýšľate o hypotéke? Je dobré mať časovú rezervu

Ilustračná snímka Foto: Andrej Galica

Kto s týmto časom bude narábať rozumne, nové pravidlá poskytovania hypoték sa ho prakticky nedotknú.

Bratislava 9. marca (TASR) - S príchodom marca sa sprísnili podmienky poskytovania hypoték. V skratke by sa dalo povedať, že k hypotéke treba mať buď vlastné úspory, alebo ešte jeden zdroj financií.

Ako by to vyzeralo v praxi pri kúpe nehnuteľnosti napríklad za 100.000 eur, informoval TASR analytik portálu Finančná hitparáda Pavel Škriniar. "Na dofinancovanie potrebných 20 % z ceny nehnuteľnosti sa dá použiť spotrebný úver, medziúver alebo vlastné úspory. Všetko závisí od toho, či je potreba riešiť bývanie akútna, alebo je ešte čas. Viac času znamená lepšiu finančnú prípravu k hypotéke," radí Škriniar.

Podľa neho ak bežná rodina rieši bývanie teraz a chce 80-% hypotéku, tak ju môže doplniť aj o spotrebný úver. Sprvu bude podiel splátok na príjmoch tesne pod hraničným limitom a zároveň aj silnou záťažou na rodinný rozpočet, no po ôsmich rokoch splácania výrazne poľaví.

"Ak by bývanie chcela rodina riešiť o viac ako dva roky a bez prípravy, už hypotéku nebudú môcť kombinovať so spotrebným úverom. Ich finančný vankúš bude nižší, než bude potrebné. Riešením pre nich tak bude kombinácia s medziúverom stavebného sporenia. Ak by si však rodina počas tohto obdobia sporila toľko, koľko by vyšla mesačná splátka hypotéky, tak by si vytvorila dostatočnú finančnú rezervu, vďaka ktorej získajú hypotéku bez problémov aj s kombináciou spotrebného úveru," radí analytik.

Ako dodal, podľa nových pravidiel teda veľmi závisí nielen od príjmu, ale aj od využitia času do momentu podania žiadosti o hypotéku. Kto s týmto časom bude narábať rozumne, nové pravidlá poskytovania hypoték sa ho prakticky nedotknú.

Záujem o hypotéky sa vlani zvýšil, vzrástla aj ich výška



V uplynulom roku klesla priemerná sadzba úverov na bývanie na historicky najnižšiu úroveň, z 2,54 % na 1,86 %. Prakticky sa tak Slovensko dostalo v tomto ukazovateli na priemer krajín eurozóny. Nižší úrok zaznamenali iba štyri krajiny, a to Nemecko, Fínsko, Portugalsko a Francúzsko.

Ako dnes uviedli v Bratislave na stretnutí s novinármi predstavitelia ČSOB, rekordne nízke úroky významne podporili záujem klientov o hypotekárne úvery, ako o nové, tak aj o refinancovanie už existujúcich záväzkov.

"V našej banke sme vlani zaznamenali výrazný nárast záujmu o hypotekárne úvery. A to z pohľadu počtu aj objemu uzatvorených zmlúv. Priemerná výška hypotekárneho úveru sa v uplynulom roku zvýšila medziročne o 14 %," uviedla Andrea Lazar, riaditeľka odboru retailového segmentu ČSOB.

Najvyššie hypotekárne úvery čerpajú obyvatelia Bratislavského kraja. Priemerná výška hypotekárneho úveru v tomto kraji bola vlani 80.296 eur, čo je o tretinu viac ako celoslovenský priemer. Naopak, najnižšiu priemernú výšku eviduje banka v Banskobystrickom kraji, kde si klienti vlani požičiavali na bývanie v priemere 48.118 eur, čo je o necelú pätinu menej ako celoslovenský priemer.

Rozdielna výška úverov súvisí s rozdielnymi cenami nehnuteľností v regiónoch. Práve ich ceny v pomere s priemernom mzdou v danom regióne vyjadrujú dostupnosť bývania. V poslednom štvrťroku uplynulého roka si priemerne zarábajúci Slovák zo svojho mesačného platu mohol dovoliť kúpiť približne 0,76 štvorcového metra bytu alebo domu.

"Z aktuálneho porovnania miezd a cien nehnuteľností v jednotlivých krajoch vyplýva, že z priemerného mesačného platu si môže najmenej dovoliť obyvateľ Bratislavského kraja, a to presne 0,67 štvorcového metra. Naopak, najviac obyvateľ Trenčianskeho kraja, v priemere 1,38 štvorcového metra," uviedol Jozef Futrikanič, riaditeľ odboru financovania nehnuteľností ČSOB.

Súčasne s rastúcim záujmom o financovanie vlastného bývania si klienti čoraz intenzívnejšie uvedomujú aj zodpovednosť, ktorú so sebou tento finančný záväzok prináša. Podľa Petra Ripku z ČSOB Poisťovne patrí Slovensko stále ku krajinám, ktorých obyvatelia si častejšie poisťujú majetok ako seba samých. Nastáva však trend, že klienti sa čoraz častejšie zaujímajú o možnosti poistenia pre prípad, že nebudú schopní splácať svoje hypotekárne úvery. V minulom roku poisťovňa evidovala najčastejšie poistné udalosti ako práceneschopnosť, invalidita, ale aj úmrtia.