Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Pri štrajku treba rozlišovať to, či je zákonný alebo nezákonný

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Ak ide o zákonný štrajk, povinné nemocenské poistenie, povinné dôchodkové poistenie a povinné poistenie v nezamestnanosti zamestnanca v tomto období trvá, neprerušuje sa.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Pracovníci z rôznych oblastí, v ktorých aktuálne hrozí ostrý štrajk s prerušením práce, sa v poslednom období stále častejšie obracajú na Sociálnu poisťovňu s otázkou, aký vplyv má účasť na štrajku na ich sociálne poistenie.

Pre posúdenie situácie je potrebné rozlišovať, či ide o zákonný alebo nezákonný štrajk.

Ak ide o zákonný štrajk, povinné nemocenské poistenie, povinné dôchodkové poistenie a povinné poistenie v nezamestnanosti zamestnanca v tomto období trvá, neprerušuje sa. Zamestnávateľ nemá povinnosť oznámiť účasť na štrajku zamestnanca miestnej príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.

Ak je právoplatným rozhodnutím súdu preukázaná nezákonnosť štrajku, účasť zamestnanca na takom štrajku sa považuje za neospravedlnenú neprítomnosť v práci. Povinné nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti zamestnanca sa prerušuje. Zamestnávateľ má povinnosť oznámiť Sociálnej poisťovni Registračným listom fyzickej osoby prerušenie povinného nemocenského poistenia, dôchodkového poistenia a poistenia v nezamestnanosti zamestnanca. Zamestnanec nie je počas prerušenia povinne nemocensky a dôchodkovo poistený, ani poistený v nezamestnanosti.

TASR informovala Sociálna poisťovňa.