Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Pri súbehu nemocenských poistení sa vypláca iba jedna suma

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ak má poistenec viacero poistení napríklad na dva pracovné pomery alebo pracovný pomer a povinné poistenie SZČO, Sociálna poisťovňa najskôr posúdi samostatne nárok na nemocenskú dávku z každého z nich.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Poistenci, ktorí pracujú, resp. pracovali u viacerých zamestnávateľov a teda majú súčasne viacero nemocenských poistení, z ktorých si pri práceneschopnosti chcú uplatniť nemocenskú dávku zo Sociálnej poisťovne, musia o dávku z každého poistenia požiadať osobitne. Podajú teda viacero žiadostí, dávku však vždy dostanú vyplatenú len jednu. Tá totiž zahŕňa všetky nároky z nemocenských poistení do jednej výslednej sumy.

"O tom, že má viacero nemocenských poistení, musí poistenec informovať svojho lekára sám. Ak oprávnený lekár uzná poistenca za dočasne práceneschopného z viacerých nemocenských poistení, vystaví mu potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti osobitne pre každé nemocenské poistenie zvlášť," uviedol Peter Višváder, hovorca poisťovne.

Ako zdôraznil, ak má poistenec viacero poistení napríklad na dva pracovné pomery alebo pracovný pomer a povinné poistenie SZČO, Sociálna poisťovňa najskôr posúdi samostatne nárok na nemocenskú dávku z každého z nich. Ak poistenec nárok na dávku splní z viacerých nemocenských poistení, výška jeho dávky sa potom určí zo súčtu denných vymeriavacích základov vypočítaných z hrubých príjmov dosiahnutých v príslušnom pracovno-právnom vzťahu v rozhodujúcom období.

Následne však poisťovňa vypláca len jednu dávku. Jej výsledná suma v súčte pritom nesmie prekročiť maximálnu výšku dávky, ktorá je v roku 2019 stanovená na 1035,10 eura mesačne pri 30-dňovom kalendárnom mesiaci a v 31-dňovom kalendárnom mesiaci dosahuje výšku 1 069,60 eura.

V prípade akýchkoľvek pochybností treba kontaktovať priamo pobočku Sociálnej poisťovne, ktorá dávku vypláca, priznávanie a výplata nemocenských dávok je totiž plne v kompetencii pobočiek. V júni 2019 vyplatila poisťovňa 2070 dávok nemocenské zo súbehu nemocenských poistení.