Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Pri výbere spotrebného úveru postupujte opatrne

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Banky odporúčajú aj zvážiť možnosť poistiť si úver pre prípad straty zamestnania, smrti, dlhodobej práceneschopnosti či trvalej invalidite.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Podľa prieskumu má 45 % Slovákov požičané peniaze a 86 % zadlžených využíva nejakú formu bankového úveru. Nemálo ľudí však využíva aj tzv. nebankové spoločnosti.

Ako postupovať, radí Melinda Péková z VÚB banky: "Pri úvere je vždy dôležité, aby sa klient v prvom rade obrátil na banky. Dobré je osloviť vždy viacero bánk a hlavne, klient by si mal všímať ročnú percentuálnu mieru nákladov, ktorá zohľadňuje výšku nielen úrokovej sadzby, ale aj všetky poplatky, ktoré súvisia s poskytnutím alebo správou úveru."

Dobré je zvoliť si optimálnu dobu splácania. Čím je doba splácania dlhšia, tým klient viac úver preplatí. Každý klient by sa mal podrobne zaujímať o podmienky pri získaní úveru. Napríklad je vhodné vedieť podmienky predčasného splatenia, možnosť refinancovania, ručenia úveru a pod.

Banky zároveň odporúčajú aj zvážiť možnosť poistiť si úver pre prípad straty zamestnania, smrti, dlhodobej práceneschopnosti či trvalej invalidite.