Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Pri vyhnutí sa podvodom je dôležité neotvárať neznáme správy a odkazy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podvodníci totiž rozosielajú podvodné správy s odkazmi, prostredníctvom ktorých dokážu získať údaje z platobných kariet obetí, ako aj ich prihlasovacie údaje.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Základnou zásadou pri predchádzaní podvodov s platobnými kartami je okrem iného neotvárať neznáme správy. Upozornila na to právnička Inštitútu alternatívneho riešenia sporov Slovenskej bankovej asociácie (SBA) Sylvia Ďatelinková. Podvodníci podľa nej totiž rozosielajú podvodné správy s odkazmi, prostredníctvom ktorých dokážu získať údaje z platobných kariet obetí, ako aj ich prihlasovacie údaje.

"Podvodníci sú mimoriadne sofistikovaní a hľadajú nové spôsoby, ako vás oklamať. Neváhajú pritom zneužívať aj mená rôznych spoločností a inštitúcií. Využívajú na to rôzne spôsoby komunikácie. Zväčša ide o podvodnú správu, ktorá vás vyzýva, aby ste klikli na odkaz v nej uvedený, napríklad z dôvodu zaplatenia poštovného, odblokovania platobnej karty či aktualizácie aplikácie. Nikdy na tieto odkazy neklikajte," objasnila Ďatelinková.

Ďalšou z uvedených zásad je dôsledne chrániť pred zneužitím údaje o platobnej karte, ako aj prístupové práva do služieb elektronického bankovníctva. Do týchto služieb je taktiež potrebné prihlasovať sa cez oficiálnu stránku banky a na zariadení, ktoré je chránené proti zneužitiu dôveryhodných údajov. "Taktiež aj dôkladne čítať autorizačné správy, autorizačné kódy zadávať až potom, čo ste si správu riadne prečítali a súhlasíte s jej obsahom," dodala.

Zdôraznila, že útoky tohto typu nie sú zamerané voči bankám ako takým, ale smerujú voči klientom na prelomenie ich ostražitosti. Preto je podľa nej nesmierne dôležité dodržiavať uvedené zásady bezpečného správania v online prostredí.

"Pokiaľ ste sa stali obeťou podvodníkov, bezodkladne o tom upovedomte vašu banku, zablokujte platobnú kartu a deaktivujte prístupové práva do elektronického bankovníctva. Zároveň podajte trestné oznámenie na polícii," uzavrela Ďatelinková.