Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Priame zahraničné investície do Číny klesli v decembri takmer o 6 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa ministerstva zaznamenala Čína v poslednom mesiaci minulého roka PZI v hodnote 12,23 miliardy USD, čo medziročne predstavuje pokles o 5,8 %.

Peking 20. januára (TASR) - Oslabovanie kurzu čínskej meny nespôsobuje len odlev kapitálu, ale zároveň obmedzuje aj prílev priamych zahraničných investícií (PZI). Ako uviedlo čínske ministerstvo obchodu, priame zahraničné investície do Číny klesli v decembri takmer o 6 %, zatiaľ čo priame investície Číny na zahraničných trhoch zaznamenali rast o viac než 6 %. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Podľa ministerstva zaznamenala Čína v poslednom mesiaci minulého roka PZI v hodnote 12,23 miliardy USD (11,25 miliardy eur), čo medziročne predstavuje pokles o 5,8 %. Naopak, nefinančné priame investície Číny v zahraničí vzrástli o 6,1 % na 13,89 miliardy USD.

Podľa ekonómov sú za týmto vývojom očakávania investorov, že jüan bude pokračovať v oslabovaní. To na jednej strane zvyšuje odlev kapitálu do zahraničia a na druhej, zahraniční investori vyčkávajú, ako sa bude situácia ďalej vyvíjať. Kurz jüanu klesol minulý týždeň na 5-ročné minimum. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka tak kurz čínskej meny klesol približne o 6 %.

Podľa niektorých ekonómov ale nie všetky peniaze opúšťajúce čínsky trh predstavujú odlev kapitálu. Čiastočne sa pod najnovší vývoj podpísali aj akvizície čínskych firiem v zahraničí, ktoré minulý rok dosiahli rekord. A zdá sa, že v tomto trende plánujú Číňania pokračovať aj tento rok.

Od začiatku roka 2016 čínske firmy oznámili dve veľké akvizície. Americký koncern General Electric sa rozhodol predať svoju divíziu domácich spotrebičov čínskej spoločnosti Haier za 5,4 miliardy USD a spoločnosť Dalian Wanda Group čínskeho miliardára Wang Ťien-lina kupuje za 3,5 miliardy USD americké filmové štúdio Legendary Entertainment.

(1 EUR = 1,0868 USD)