Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Priamy podiel turizmu na HDP Slovenska je 2,3 %

Štrbské Pleso (ilustračná foto) Foto: TASR

Najviac závislé od turizmu v rámci EÚ sú ekonomiky Malty a Chorvátska.

Bratislava 14. júla (TASR) - Slovensko patrí v rámci Európskej únie (EÚ) medzi krajiny s nižším významom turizmu.

Jeho priamy podiel na tvorbe hrubého domáceho produktu (HDP) je 2,3 % a nepriamy približne 6 %. Informovala o tom spoločnosť UniCredit Bank Slovakia na základe údajov Svetovej rady pre cestovný ruch (WTTC).

Najviac závislé od turizmu v rámci EÚ sú ekonomiky Malty a Chorvátska, kde priamy podiel cestovného ruchu tvorí 14 % v prípade Malty a 11 % v Chorvátsku. Celkovo po zohľadnení nepriamych vplyvov turizmus na Malte vytvorí až 28 % HDP a 26 % v Chorvátsku.

Vysoký podiel cestovného ruchu majú aj tradičné letné dovolenkové destinácie ako Grécko, Cyprus, Portugalsko a Španielsko. Samotný turizmus v týchto krajinách prispeje k HDP približne 5 až 6 % či 15 až 16 % celkovo. "Vysoko v rebríčku sa umiestnili tiež Rakúsko, Turecko, Maďarsko, Francúzsko či Bulharsko. Naopak, medzi najmenej turistické krajiny patria Rumunsko, Litva a Nemecko," dodala spoločnosť.

Priamy podiel cestovného ruchu na HDP predstavuje spotrebu miestnych obyvateľov, zahraničných návštevníkov a štátnych úradov v danej krajine na účely rekreácie a pracovných ciest voči celkovej spotrebe. Celkový podiel vrátane nepriamych vplyvov navyše berie do úvahy vyvolané efekty. Ako napríklad investície do turizmu, štátna podpora či podiel sektorov, ktoré so subjektmi cestovného ruchu spolupracujú. "Po započítaní týchto nepriamych efektov môže byť význam turizmu dvoj- alebo až trojnásobne vyšší ako turizmus samotný," konštatovala banka.