Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Príbeh nemeckej spoločnosti Air Berlin sa ešte neskončil

Lietadlo Air Berlin, archívna snímka. Foto: TASR/AP Photo

Spoločnosť Air Berlin vyhlásila nesolventnosť vlani v auguste po tom, ako jej Etihad zastavil poskytovanie subvencií.

Berlín 5. marca (TASR) - Príbeh nesolventnej nemeckej leteckej spoločnosti Air Berlin sa ešte neskončil. Najnovšie sa objavila aktuálna požiadavka, aby jej veľkoakcionár Etihad zaplatil odškodnenie akcionárom miliardu eur, ale suma môže byť aj oveľa vyššia.

Hovorca insolventného správcu Lucas Flöthera informoval, že veritelia Air Berlin skúmajú podanie žaloby na arabskú leteckú spoločnosť. O tejto záležitosti bude rokovať výbor veriteľov v pondelok.

Insolventný správca dostal niekoľko dobrozdaní, v ktorých sa navrhuje, aby odškodnenie žiadal. Flöther sa ešte v januári vyjadril, že v spore pôjde o vysoké výdavky. Preto sa do sporu pustí, len ak bude mať veľkú šancu na úspech.

Hovorca nepotvrdil správy, že sa veritelia Air Berlin usilujú s Etihadom o mimosúdne vyrovnanie.

Spoločnosť Air Berlin vyhlásila nesolventnosť vlani v auguste po tom, ako jej Etihad zastavil poskytovanie subvencií. V apríli však vedenie arabskej leteckej spoločnosti vyjadrilo v záväznom dokumente ubezpečenie, že Air Berlin bude od nej dostávať finančnú podporu najmenej 18 mesiacov.

Od roku 2012 sa aerolínie Spojených arabských emirátov stala 29,2-% podielnikom nemeckej spoločnosti. Od jej podpory si jej vedenie sľubovalo, že touto spoluprácou prenikne na nemecký prepravný trh.