Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

123-tisíc mladých Slovákov je bez práce, pomôžu eurofondy

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Z celkového počtu to predstavuje 35 % nezamestnaných.

Bratislava 12. marca (TASR) - Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová dnes na Úrade vlády (ÚV) SR prijala expertov ministerstiev zodpovedných za eurofondy, aby s nimi rokovala najmä o využívaní prostriedkov z fondov EÚ na Slovensku pri zamestnávaní mladých ľudí, o možnosti sprístupnenia eurofondov väčšiemu počtu malých a stredných podnikov (MSP), ako aj o bilancii prijatých opatrení. Premiérka na tému čerpania eurofondov pri zamestnávaní absolventov následne rokovala aj s predstaviteľmi Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ).

"Rokovanie Akčného tímu na pôde ÚV SR sa týkalo ďalších úloh, ktoré nám boli komunikované zo strany Európskej komisie (EK) po našom stretnutí 24. februára 2012. Znamená to, že SR má prehodnotiť svoje vnútorné rezervy, nájsť finančné prostriedky na podporu zamestnávania mladých a na podporu malých a stredných podnikov. S týmto cieľom sme sa stretli aj s predstaviteľmi SŽZ a komunikovali sme jednotlivé nástroje, ktoré by pomohli v rámci uplatnenia mladých na trhu práce," informovala po rokovaní u premiérky generálna riaditeľka sekcie práce na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Daniela Pivovarová.

"Vychádzame z toho, že keď máme registrovaných približne 300.000 živnostníkov a ak by každý z nich by vytvoril len jedno nové pracovné miesto, máme vyriešenú otázku nezamestnanosti," spresnila Pivovarová.

"SR momentálne eviduje 123.000 mladých nezamestnaných uchádzačov o zamestnanie, teda 35 % z celkového počtu nezamestnaných. Tento problém je teda veľmi vážny. Slovensko má do 13. apríla 2012 EK poskytnúť Národný program reforiem, ktorý by malo aktualizovať a doplniť o podporu zamestnávania mladých na trhu práce a podporu MSP,"priblížila

"Ak by sa našli finančné prostriedky a ochota živnostníkov, pomohlo by to znížiť nezamestnanosť absolventov, ktorá je teraz alarmujúca. Jednou z možností podpory zamestnávania mladých by bola úhrada odvodov za absolventov štátom, teda akési poskytnutie stimulu," doplnil prezident SŽZ Stanislav Čižmárik.