Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V Pribyline sa podarilo nastaviť pravidlá odberu vody v rómskej osade

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Zriadené odberné miesto kvalitnej pitnej vody z obecného vodovodu priamo v rómskej osade je aj preventívnym opatrením voči epidémiám, ktoré hrozia pri používaní vody z neďalekej rieky.

Pribylina 14. apríla (TASR) – Samospráve hornoliptovskej obce Pribylina sa darí po počiatočných problémoch udržiavať už viac ako štyri roky prevádzku odberného miesta na pitnú vodu, ktoré vybudovala z vládnych prostriedkov v roku 2008 uprostred rómskej osady s 56 obytnými chatrčami a takmer 300 obyvateľmi.

"Princíp je jednoduchý, voda tečie, keď nám osadníci uhradia zálohovú platbu. Nezaujíma nás, aké pravidlá si zaviedli medzi sebou, či sa poskladajú, alebo akým iný spôsobom dajú potrebnú sumu na úrovni 100 eur mesačne dokopy. Najprv skúšali, či by sa jasne nastavené pravidlá nedali obísť, ale postupne pochopili, že všetko čosi stojí," uviedol pre TASR starosta Milan Kohút.

Obec podľa neho sleduje priebežne vodomer a keď sa blíži minutie finančnej zálohy, vyzve obyvateľov osady na zaplatenie ďalšej. "Hoci sa tento systém nerodil vôbec jednoducho a voda z kohútika preto viac ako rok vôbec netiekla, naučili sa ho vo vlastnom záujme riadne dodržiavať. V rámci reálnych možností to funguje celkom dobre," skonštatoval starosta.

Zároveň pripomenul, že zriadené odberné miesto kvalitnej pitnej vody z obecného vodovodu priamo v rómskej osade je aj preventívnym opatrením voči epidémiám, ktoré hrozia pri používaní vody z neďalekej rieky. "Podstatné je, že obyvatelia dokážu dodržiavať dohodnutý režim a včas vyzbierať zálohu, aby sme nemuseli radikálne pristúpiť k odstaveniu vody," skonštatoval Kohút.

"Oplatilo sa, že sme nepodľahli počiatočným emóciám a tlaku, aby sme vybudované odberné miesto spustili do prevádzky len tak bez nastavených pravidiel. Zatiaľ funguje od jari do jesene, ale obyvatelia sa na nás už obrátili s ústretovou požiadavkou, že si ho na vlastné náklady zaizolujú proti mrazom, aby ho mohli používať aj v zime. Ak priložia ruky k dielu, sme za," dodal starosta.