Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Prichádza jar, na slovenskom trhu práce sa zvýšil optimizmus

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa výskumu personálnej spoločnosti Manpower Slovensko očakáva 9 % slovenských zamestnávateľov v nasledujúcom štvrťroku nárast počtu pracovných síl a 8 % predpovedá ich zníženie.

Bratislava 13. marca (TASR) - Slovenskí zamestnávatelia plánujú počas 2. štvrťroku 2012 skôr prijímať nových pracovníkov ako ich prepúšťať.

Podľa výskumu personálnej spoločnosti Manpower Slovensko očakáva 9 % slovenských zamestnávateľov v nasledujúcom štvrťroku nárast počtu pracovných síl a 8 % predpovedá ich zníženie. Čistý index trhu práce je tak 1 %. "Je to výrazný posun v pozitívnej nálade na trhu práce a u zamestnávateľov," povedala na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave generálna riaditeľka Manpower Slovensko Jaroslava Rezlerová.

Podľa nej je rastúci optimizmus na slovenskom trhu práce síce len veľmi mierny, no ide o veľký rozdiel oproti tomu, aké tendencie sa medzi slovenskými zamestnávateľmi objavovali počas prvých troch mesiacov tohto roka. Manpower Index trhu práce vtedy dosiahol hodnotu -8 %. Súčasné zlepšenie pritom Rezlerová pripisuje nastupovaniu optimistickejšej jarnej sezóny, keďže pri medziročnom porovnaní je výsledok zhruba rovnaký. "Slovenský výsledok je zhodný s väčšinou výsledkov, ktoré máme v európskych krajinách," uviedla riaditeľka spoločnosti.

V rámci jednotlivých odvetví hlásia najoptimistickejšie náborové plány zamestnávatelia v stavebníctve s indexom 10 %. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku sa tu index zlepšil o 21 percentuálnych bodov (p. b.)a v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku o 12 p. b. Index je zároveň najsilnejší od začiatku výskumu v 4. štvrťroku 2011. Podľa Rezlerovej sa na tomto výsledku podieľali okrem začiatku sezóny aj politické rozhodnutia, ktoré povedú k novým objednávkam pre stavebné spoločnosti.

Naopak, najslabší trh práce očakáva odvetvie ubytovania a stravovania (-4 %), hoci je tu index o 8 p. b. silnejší v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom. V medziročnom porovnaní index poklesol o 4 p. b. Zamestnávatelia v dvoch odvetviach hlásia najslabšie náborové plány od začiatku prieskumu. Ide o financie, poistenie, nehnuteľnosti a ďalšie služby podnikom (-2%) a takisto o veľkoobchod a maloobchod (0 %).

Z pohľadu slovenských regiónov hlásia firmy pozitívne náborové plány v troch zo štyroch. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zosilnel záujem zamestnávať nových ľudí vo všetkých štyroch regiónoch, pričom v medziročnom porovnaní index poklesol v dvoch z nich. Najoptimistickejšie je východné Slovensko (4 %). Bratislava hlási index 3 % a zamestnávatelia na západnom Slovensku predpovedajú index v hodnote 1 %. Najslabšie náborové plány hlási Stredné Slovensko (-4 %) a to aj napriek tomu, že je index o 10 p. b. silnejší než v predchádzajúcom štvrťroku.