Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Priemerná cena bývania na Slovensku v 1. štvrťroku opäť vzrástla

Petržalka ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Aktuálne vzrástla o 8 eur za štvorcový meter (m2) na 1226 eur za m2, čo znamená medzikvartálny rast o 0,7 % a medziročné zvýšenie o 0,4 %.

Bratislava 5. mája (TASR) – Priemerná cena nehnuteľností na bývanie sa na Slovensku v 1. štvrťroku 2015 zvýšila už tretí kvartál za sebou. Aktuálne vzrástla o 8 eur za štvorcový meter (m2) na 1226 eur za m2, čo znamená medzikvartálny rast o 0,7 % a medziročné zvýšenie o 0,4 %. Vyplýva to z aktuálnych údajov Národnej banky Slovenska (NBS).

K rastu priemernej ceny bývania výraznejšie prispel rast ceny bytov ako domov. Bývanie zdraželo v štyroch slovenských krajoch – Bratislavskom, Trnavskom, Trenčianskom a Košickom, pričom Bratislavský kraj si udržal značnú dynamiku rastu z predchádzajúceho štvrťroka. Analytik NBS Mikuláš Cár hovorí o oživovaní realitného trhu na Slovensku.

Priemerná cena bývania je dnes mierne nad jej dlhodobým priemerom 1217 eur za m2 a zodpovedá úrovni zhruba z polovice roka 2007. Zvýšenie priemernej ceny bývania v polovici slovenských krajov sa podľa Cára prejavilo v spomalení zlepšovania dostupnosti bývania, napriek tomu ho považuje stále za relatívne najdostupnejšie v novodobej ére.

Rast priemernej ceny bytov sa v 1. štvrťroku medzikvartálne zrýchlil a dosiahol 1326 eur za m2. Najviac k tomu prispelo zvýšenie ceny štvor- a dvojizbových bytov, o ktoré je väčší záujem. Ceny jedno- a päťizbových bytov sa v tomto období nezmenili. Mierne zvýšenie agregovanej ceny domov spôsobil rast priemernej ceny rodinných domov a zníženie priemernej ceny víl.

Vývoj ceny bývania je v jednotlivých regiónoch značne diferencovaný. V prvých troch mesiacoch roka najvýraznejšie vzrástla priemerná cena bývania v Košickom kraji o 1,8 % na 941 eur za m2 a najviac sa znížila v Prešovskom kraji, konkrétne o 3,3 % na 728 eur za m2. Kým v regiónoch okolo Bratislavy a Trnavy išlo bývanie v posledných štvrťrokoch hore, v Žilinskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Nitrianskom kraji pretrváva trend znižovania ceny.

Od januára do marca sa na Slovensku darilo predať v priemere každú ôsmu nehnuteľnosť na bývanie, na konci vlaňajška len každý desiaty byt alebo dom. Predal sa každý šiesty ponúkaný byt a každý 16. dom. Najlepšiu úspešnosť predaja bytov aj domov má podľa NBS Bratislavský kraj a najmenej úspešne sa v súčasnosti predávajú byty v Banskobystrickom kraji a domy v Nitrianskom kraji.

Vzhľadom na pozitívny vývoj ekonomiky, rastúci dopyt po bývaní a väčšiu ochotu bánk financovať realitné projekty očakáva analytik ďalšie oživovanie slovenského trhu s bývaním. "Pozorovaný rast ochoty záujemcov o bývanie aj priplatiť si za lepšiu lokalitu či dispozičné riešenie pravdepodobne podporí v najbližšom období pokračovanie mierneho rastu priemernej ceny bývania," predpovedá.