Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Priemerný Slovák ročne skonzumuje 5,1 kg čokolády

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hoci v absolútnom vyjadrení spotreba čokolády na Slovensku stále zaostáva za svetovými čokoládovými veľmocami, výdavky Slovákov na čokoládu nie sú v porovnaní s ich príjmami ani zďaleka zanedbateľné.


Bratislava 20. marca (TASR) - Priemerný Slovák ročne skonzumuje podľa údajov Štatistického úradu SR 5,1 kilogramu (kg) čokolády. Aj keď sa jej spotreba na Slovensku pomaly zvyšuje, podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka je stále len približne polovičná oproti najväčším čokoládovým konzumentom na svete.

Medzi nich možno zaradiť napríklad Švajčiarov, Nemcov či Britov. "Konzumácia čokolády je pritom najmä výsadou vyspelých krajín. Na Európu pripadá približne polovica celosvetovej spotreby čokolády, na Severnú Ameriku ďalšia štvrtina," vyčíslil Koršňák.

Hoci v absolútnom vyjadrení spotreba čokolády na Slovensku stále zaostáva za svetovými čokoládovými veľmocami, výdavky Slovákov na čokoládu nie sú v porovnaní s ich príjmami ani zďaleka zanedbateľné. "Podľa posledných dostupných údajov Eurostatu strovia Slováci na čokoládu 0,7 % svojich celkových výdavkov, čo ich radí na prvé miesto v EÚ, pred Čechmi a Lotyšmi," opísal analytik. Priemerný Európan pritom minie na čokoládu "len" 0,2 % svojich celkových výdavkov.

"Dá sa preto povedať, že Slováci čokoládu naozaj obľubujú a sú za ňu ochotní utratiť nemalú časť svojich príjmov,"
zhodnotil Koršňák. Kým ešte v prvej polovici minulej dekády sa Slovensko radilo medzi čistých exportérov čokolády, v súčasnosti už dováža o 3,5 kg čokolády na obyvateľa viac ako vyváža.

Bilancia zahraničného obchodu s čokoládou sa pritom podľa analytika začala rapídne zhoršovať najmä po roku 2012, kedy Slovensko ešte dovážalo a vyvážalo čokoládu približne v rovnakom objeme. Vývoz čokolády zo Slovenska pritom neklesá, práve naopak mierne rastie.

"Dôvodom zhoršenia bilancie zahraničného obchodu s čokoládou je tak výlučne jej vyšší dovoz,"
odôvodnil Koršňák. Slováci aj Česi dovážajú čokoládu najmä z Nemecka. Najväčším čistým exportérom čokolády spomedzi krajín EÚ je v prepočte na obyvateľa jednoznačne Belgicko, ktoré ročne v čistom vyjadrení vyvezie až 32 kg čokolády na obyvateľa.