Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Priemerný týždenný zárobok v Írsku vo 4. štvrťroku strmo vzrástol

Írsko, Dublin. Foto: TASR/AP

Bol to najväčší nárast týždňových príjmov od začiatku porovnateľných záznamov v roku 2009.

Dublin 2. marca (TASR) - Priemerný týždenný zárobok v Írsku vo 4. štvrťroku 2020 strmo vzrástol, najviac v histórii týchto údajov, od roku 2009. Informoval o tom v utorok centrálny štatistický úrad (CSO) v Dubline.

Konkrétne sa priemerný týždenný zárobok za tri mesiace do konca decembra 2020 zvýšil medziročne o 7,5 % na 844,98 eura po smerom nadol revidovanom náraste o 3,3 % v predchádzajúcom štvrťroku.

Bol to najväčší nárast týždňových príjmov od začiatku porovnateľných záznamov v roku 2009. Štatistici však upozornili, že v dôsledku výrazných zmien v zamestnanosti v určitých odvetviach môže dôjsť k jeho revízii.

Utorkové údaje tiež odhalili, že v súkromnom sektore stúpol priemerný týždenný zárobok o 8,5 % a vo verejnom sektore o 3,4 %. Najväčší nárast príjmov bol zaznamenaný v sektore informačných technológií a komunikácií (1344,59 eura), po ktorom nasledoval sektor finančný, poisťovací a realitný (1189,59 eura).

CSO pripomenul, že tento nárast priemerného týždenného zárobku odráža príjmy tých, ktorí si udržali prácu, vrátane zamestnancov umiestnených vo vládou podporovanom programe dotovania miezd, tzv. kurzarbeit.