Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Priemerný zostatok na študentskom účte dosahuje 846 eur

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Ako vyplýva zo štatistík, študenti najčastejšie platia platobnými kartami alebo prevodom zo študentského účtu.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Priemerný zostatok na študentskom účte dosahuje 846 eur, medián je výrazne nižší, tesne pod hranicou 200 eur. Zo svojho účtu mesačne uhradia náklady vo výške 386 eur, a naopak, pripíšu si 393 eur.

Ako vyplýva zo štatistík ČSOB, študenti najčastejšie platia platobnými kartami alebo prevodom zo študentského účtu náklady na dopravu, ubytovanie, stravovanie či spoločenský život. Platí však, že študenti stredných a vysokých škôl na Slovensku minú mesačne len o niečo menej, ako im na účet príde. Priemerná útrata sa v závislosti od kraja líši, v každom z nich však presahuje 200 eur.

Študentský účet s platobnou kartou sa už stáva pre mladých samozrejmosťou a o jeho zriadenie žiadajú stále častejšie. Vlastný účet majú v priemere dvaja z troch opýtaných vo veku 16-19 rokov (69 %) a skoro každý vysokoškolák (95 %).

Údaje ČSOB tiež ukázali, že študenti platia najčastejšie v obchodoch s potravinami, supermarketoch, obchodoch s odevmi a na čerpacích staniciach. Tento trend potvrdzujú aj výsledky prieskumu TNS Slovakia Millennials+ medzi generáciou 12- až 26-ročných. Z neho vyplýva, že veľká časť peňazí mladých smeruje na jedlo a oblečenie či obuv, viac ako 55 eur mesačne.

Nákladnejší je samozrejme život vysokoškoláka ako stredoškoláka. Kým stredoškolák mesačne minie asi 26 eur týždenne, v prípade vysokoškolákov je to 42 eur týždenne a v prípade pracujúcich vysokoškolákov je to necelých 100 eur týždenne.

TASR informoval Juraj Štefanovič z ČSOB.