Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Airbus Helicopters vlani zaznamenal pokles dodávok vrtuľníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V roku 2017 vyrobil a dodal klientom 409 helikoptér, čo bolo menej ako 418 rok predtým.

Paríž 22. januára (TASR) - Európsky letecký a zbrojársky koncern Airbus v pondelok uviedol, že vlani zaznamenal pokles dodávok vrtuľníkov aj počtu nových objednávok.

Airbus oznámil, že v roku 2017 vyrobil a dodal klientom 409 helikoptér, čo bolo menej ako 418 rok predtým.

Počet tzv. čistých objednávok sa v minulom roku znížil na 335 z 353 v roku 2016. Negatívny vplyv celkového poklesu nových objednávok stlmil zvýšený počet objednávok na väčšie a drahšie modely. Spoločnosť uviedla, že získala 54 objednávok na svoj veľký model Super Puma, hlavne od vlád, a ďalších 19 na stredne veľký vrtuľník H175.

Airbusu pri predaji veľkých helikoptér stále pomáhajú vládne objednávky v dôsledku dlhotrvajúceho poklesu dopytu po týchto strojoch v ropnom a plynárenskom sektore. Títo odberatelia totiž museli obmedziť svoje výdavky po strmom poklese cien ropy od polovice roka 2014.

Airbus Helicopters sa preto snaží zefektívniť výrobu, aby znížil vplyv slabšieho dopytu na svoje výnosy.

Riaditeľ spoločnosti Airbus Helicopters Guillaume Faury uviedol, že firma spustila nový program na zlepšenie prevádzky.

Faury odchádza z doterajšieho postu a stane sa šéfom predaja komerčných lietadiel Airbus, teda divízie, ktorá generuje prevažnú časť tržieb a zisku koncernu. Divízia vrtuľníkov sa podieľa približne 10 % na celkových tržbách výrobcu lietadiel.