Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Automobilky potiahli augustovú priemyselnú produkciu v USA

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Americké automobilky za rok do augusta vyrobili 11,54 milióna osobných a ľahkých úžitkových vozidiel, čo je najrýchlejšie tempo od apríla tohto roka.

Washington 14. septembra (TASR) - Priemyselná produkcia v USA v auguste vzrástla predovšetkým vďaka automobilovému priemyslu, ktorý vykompenzoval pokles v ostatných odvetviach.

Federálny rezervný systém oznámil, že priemyselná produkcia v auguste stúpla o 0,4 % po nahor zrevidovanom 0,4-percentnom zvýšení v júli. Ekonómovia pre agentúru Reuters odhadovali vzostup produkcie o 0,3 %.

Produkcia spracovateľského priemyslu sa zvýšila o 0,2 % najmä vďaka štvorpercentnému nárastu v automobilovom sektore a výrobe náhradných dielov. Americké automobilky za rok do augusta vyrobili 11,54 milióna osobných a ľahkých úžitkových vozidiel, čo je najrýchlejšie tempo od apríla tohto roka.

Po vylúčení áut a automobilových dielov sa priemyselná produkcia v auguste nezmenila. Klesla najmä výroba počítačov, elektroniky, elektrického vybavenia a spotrebičov.

Najnovšie údaje môžu vyvolávať pochybnosti o schopnosti amerických tovární zvládnuť dôsledky vyhrotenia obchodnej vojny medzi USA a Čínou. Administratíva Donalda Trumpa v júli zvýšila clá na veľkú časť čínskeho dovozu, čím vyvolala odvetu Číny.

Ďalšie indikátory sú však optimistickejšie. Prieskum mienky manažérov fabrík ukazuje, že aktivita v auguste dosiahla najvyššiu úroveň za viac ako 14 rokov. Dôvodom je silný dopyt na domácom trhu aj v zahraničí. Výrobu, ktorá predstavuje 12 % americkej ekonomiky, podporuje dobrá hospodárska situácia doma aj vo svete. Mnohí ekonómovia však varujú pred rizikom ďalšieho vyhrotenia obchodného napätia, ktoré môže zabrzdiť podnikové investície.

Vďaka vzostupu celkovej priemyselnej produkcie sa zlepšilo využitie výrobných kapacít, ktoré sa v auguste medzimesačne zvýšilo zo 77,9 % na 78,1 %.