Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Nemecký chemický koncern BASF očakáva výrazný pokles celoročného zisku

Sídlo nemeckej chemickej firmy BASF AG v Ludwigshafene. Foto: TASR/AP

Zisk pred zdanením a úrokmi bude za celý rok 2018 nižší o 15 až 20 %, kým doteraz počítal koncern s medziročným poklesom o 10 % z vlaňajšej úrovne 7,6 miliardy eur.

Ludwigshafen 8. decembra (TASR) - Nemecký chemický koncern BASF sa musí pre výrobné problémy súvisiace s nízkou hladinou Rýna a zhoršením situácie v divízii automobilových dielov vzdať cieľov na dosiahnutie plánovaného zisku.

Zisk pred zdanením a úrokmi bude za celý rok 2018 nižší o 15 až 20 %, kým doteraz počítal koncern s medziročným poklesom o 10 % z vlaňajšej úrovne 7,6 miliardy eur. Tržby by mali podľa očakávania stúpnuť najviac o 5 %. Akcie BASF v mimoburzovom obchodovaní zareagovali na toto oznámenie stratou 2,5 %.

Ako dôvod uvádza BASF predovšetkým chemickú divíziu, ktorá v poslednom kvartáli príde až o 200 miliónov eur. Príčinou je nízka hladina Rýna a s ňou súvisiace obmedzenie výroby. Navyše sa v 3. kvartáli opäť zhoršila situácia v autododávateľskej divízii, najmä v dôsledku poklesu dopytu klientov z Číny. K nepriaznivému vývoju prispieva aj obchodný konflikt medzi USA a Čínou.

BASF zverejní výsledky za tento rok 26. februára 2019.