Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Boeing ponúkol zamestnancom možnosť dobrovoľného odchodu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Boeing v apríli oznámil, že zníži počet svojich zamestnancov o 160 000, čo predstavuje približne 10 % jeho celkovej pracovnej sily.

Chicago 18. augusta (TASR) – Americký výrobca lietadiel Boeing plánuje už druhýkrát v tomto roku ponúknuť zamestnancom možnosť dobrovoľného odchodu s odstupným a ďalšími výhodami. Koncern zápasí s dôsledkami výrazného zníženia globálnej leteckej dopravy pre pandémiu nového koronavírusu.

Boeing tak chce ponúknuť dobrovoľný odchod zamestnancom divízie komerčných lietadiel a služieb a tiež v prípade korporátnych funkcií. Uviedol to generálny riaditeľ Dave Calhoun v ozname pre zamestnancov.

„Prepúšťanie je ťažkým, ale nevyhnutným krokom na prispôsobenie sa novej realite, zachovanie likvidity a pozície pre prípadný návrat k rastu,“ napísal Calhoun a dodal, že Boeing v najbližších troch rokoch predpokladá výrazne menší trh.

Koronakríza tvrdo zasiahla aerolínie, výrobcov lietadiel aj ich dodávateľov. A ešte viac prehĺbila problémy Boeingu, ktorý už predtým zápasil so zmrazením výroby a vyše roka trvajúcim uzemnením modelov 737 MAX po dvoch tragických haváriách.

Spoločnosť v súčasnosti nemá stanovený žiadny cieľ a nabáda všetkých zamestnancov, ktorí majú záujem o dobrovoľný odchod s balíkom výhod, aby sa prihlásili. Nová ponuka je nad rámec avizovaného celkového zníženie počtu pracovnej sily o 10 % a je reakciou na spätnú väzbu od zamestnancov, uviedol Calhoun.

Boeing v apríli oznámil, že zníži počet svojich zamestnancov o 160 000, čo predstavuje približne 10 % jeho celkovej pracovnej sily. Väčšina z nich by mala byť prepustená do konca tohto roka v divízii komerčných lietadiel.

Detailnejšie informácie o dobrovoľnom odchode poskytne koncern zamestnancom na budúci týždeň, uvádza sa v ozname generálneho riaditeľa.