Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Česká vláda pomôže firmám, urýchli zamestnávanie Ukrajincov

Ilustračná snímka hlavného mesta ČR. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Rýchlejšie vybaviť zamestnanecké karty bude môcť až 5000 Ukrajincov ročne, ak české firmy požiadajú o zvláštny režim. Informoval o tom server novinky.

Praha 28. júla (TASR) - Česká vláda schválila návrh ministerstva priemyslu a obchodu, ktorý by mal urýchliť zamestnávanie kvalifikovaných pracovníkov z Ukrajiny. Rýchlejšie vybaviť zamestnanecké karty bude môcť až 5000 Ukrajincov ročne, ak české firmy požiadajú o zvláštny režim. Informoval o tom server novinky.cz.

"Impulzom na vytvorenie režimu je oživenie ekonomiky, rast počtu zákaziek a otváranie nových pracovných miest zo strany našich firiem," povedal český minister priemyslu a obchodu Jan Mládek. Upozornil, že päťtisícová kvóta bola schválená už skôr, nedarí sa ju ale napĺňať. Niektoré firmy či zväzy vývozcov v poslednom období kritizovali, že vybavovanie zamestnaneckých kariet pre Ukrajincov trvá príliš dlho a pre nedostatok zamestnancov prichádzajú firmy o nové zákazky.

O zaradenie do režimu môže požiadať zamestnávateľ, ktorý podniká na území Česka minimálne dva roky a je daňovým rezidentom v ČR, je v krajine registrovaný ako platca zdravotného a sociálneho poistenia. Okrem toho musí mať voči štátu vyrovnané všetky záväzky a spĺňa ďalšie stanovené podmienky. Podľa ministerstva tento režim využijú najmä výrobné podniky, ktoré dlhodobo majú problém s naplnením miest v profesiách ako zvárač, programátor CNC strojov a podobne.