Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Čínska investičná skupina FGC zatiaľ neprevezme Aixtron

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

DPA informuje, že sa situácia náhle zmenila. Spolkové ministerstvo hospodárstva dnes oznámilo, že zmluvu o prevzatí firmy znovu preskúma.

Berlín 24. októbra (TASR) - Čínska skupina Fuijan Grand Chip Investment (FGC) bola len krôčik od prevzatia nemeckej firmy Aixtron, ktorá sa špecializuje na výrobu strojov pre sektor informačných technológií. DPA informuje, že sa situácia náhle zmenila. Spolkové ministerstvo hospodárstva dnes oznámilo, že zmluvu o prevzatí firmy znovu preskúma. Jeho hovorkyňa potvrdila, že schvaľovacie konanie sa začne odznova. O dôvodoch rozhodnutia neuviedla nijaké podrobnosti.

Vedenie Aixtronu dostalo správu z ministerstva o pozastavení vstupu FGC do firmy v piatok (21.10.) večer. Hovorca firmy povedal, že vedenie dôvody opätovného preskúmania obchodnej transakcie nepozná.

Koncom júla ponúkla čínska investičná skupina majiteľom Aixtronu, že doň vloží 670 miliónov eur. Tí jej ponúkli možnosť kúpiť takmer 65 % jej majetkového podielu. Skupina FGC sa mala rozhodnúť do piatka. Aixtron sa v poslednom čase oneskoroval s plnením objednávok. Jeho situáciu zhoršil aj tlak na ceny a vysoké náklady na vývoj. Porýnska firma sa dostala do straty a už teraz bolo zrejmé, že aj tento hospodársky rok bude jeho bilancia v červených číslach. Manažment Aixtronu odporúčal, aby sa ponuka Číňanov prijala.

Za FGC údajne stojí čínsky štátny investičný fond. Čínski investori radi kupujú nemecké stredne veľké firmy z oblasti najprogresívnejších technológií. Znepokojenie vyvolalo nedávno prevzatie výrobcu robotov Kuka čínskou Mideou, ktorá vyrába prístroje pre domácnosť. Spolkový minister hospodárstva Sigmar Gabriel sa v tomto prípade vzdal opätovnej hĺbkovej kontroly a akvizíciu povolil.

Minister sa však už dlhší čas usiluje o silnejší politický vplyv na prevzatia nemeckých firiem neželanými zahraničnými investormi. Vplyv má byť silnejší, než pripúšťa zákon o zahraničných investíciách v krajine.

Spolkové združenie nemeckého priemyslu (BDI) a Nemecká priemyselná obchodná komora (DIHK) varujú pred krokmi vedúcimi k izolácii. „Ani jedna krajina nie je taká závislá od voľného trhu ako práve Nemecko. Nemôžeme očakávať, že iné trhy budú pre nás otvorené, ak budeme súčasne vlastný trh pre iných zatvárať,“ povedal pre dnešné vydanie denníka Handelsblatt prezident DIHK Erik Schweitzer. Taký postup „by ohrozoval podstatu našej hospodárskej štruktúry“, dodal.