Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Dôvera vo francúzskom výrobnom sektore sa v júni zlepšila

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ekonómovia očakávali, že index zostane stabilný na úrovni 99 bodov.

Paríž 22. júna (TASR) - Dôvera francúzskych podnikateľov z výrobného sektora sa v júni nečakane zlepšila vďaka predpokladanému nárastu produkcie a nových objednávok. Ukázali to vo štvrtok výsledky prieskumu štatistického úradu INSEE. Index podnikateľského sentimentu vo výrobnom sektore sa v júni zvýšil na 101 z májového 26-mesačného minima 99 bodov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Ekonómovia očakávali, že index zostane stabilný na úrovni 99 bodov. Čiastkový index minulej produkcie vzrástol na sedem bodov z májovej hodnoty jeden bod. Zlepšilo sa aj hodnotenie celkových objednávok, a to na -17 bodov z úrovne -21 bodov. Subindex zahraničných objednávok klesol tretí mesiac po sebe na -14 bodov a priblížil sa k svojmu dlhodobému priemeru. Očakávania v oblasti vývoja predajných cien sa zlepšili a zároveň ustúpila neistota súvisiaca s vývojom ekonomiky.

Celkový index dôvery francúzskych podnikateľov zo všetkých odvetví - výroby, stavebníctva, služieb, maloobchodu a veľkoobchodu - zostal v júni stabilný na úrovni 100.