Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

L. KUPCOVÁ: Inovácie sú pre konkurencieschopnosť podnikov dôležité

Štefan Chudoba Foto: TASR

V súvislosti so stavom slovenskej vedy a inovácií sa podľa štátneho tajomníka ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Štefana Chudobu dá povedať, že vo všeobecnosti má Slovensko značné rezervy.

Banská Bystrica 14. júna (TASR) – Aby sa Slovensko v oblasti vedy, výskumu a vzdelávania posunulo, musí sa viac orientovať na okolité regióny a spolupracovať v rámci Európy. Vyplýva to zo slov štátneho tajomníka ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Štefana Chudobu na dnešnej konferencii v Banskej Bystrici zameranej na Inováciu pre rozvoj firiem a klastrov, ktorú organizuje 1. Slovenský strojársky klaster (SSK).

"Ak to chceme urobiť, potrebujeme klastre, konzorciá, partnerov, ktorí nás budú chcieť," dodal Chudoba. Ako pre TASR podotkol pred svojou prednáškou, chcel hovoriť o súčasnom stave, priestore pre slovenskú vedu a inovácie v budúcom období, o nastavení operačných programov vzdelávania, vedy a inovácií pre obdobie rokov 2014-2020. "Chcel by som motivovať, aby sme dokázali pripraviť včas najmä partnerstvá, ktoré budú schopné spolupracovať s európskymi partnermi. A, samozrejme, takým spôsobom sa dostať aj do programov ako Horizon, Dunajská stratégia atď.," povedal Chudoba.

V súvislosti so stavom slovenskej vedy a inovácií sa podľa jeho slov dá povedať, že vo všeobecnosti má Slovensko značné rezervy, predovšetkým sa koncentruje na riešenie vedeckých a inovačných problémov, ktoré majú priestor realizácie len u nás. "Čo je málo," podotkol štátny tajomník. Ďalej sú to príliš široký záber, prestarnutá vedecká základňa a v mnohých oblastiach nízka vybavenosť prístrojovou technikou, dodal.

Inovácie sú pre rozvoj konkurencieschopnosti podnikov dôležité, pokračovala výkonná riaditeľka 1. SSK Lenka Kupcová–Zimová. Dodala, že by malo ísť o nejaké nóvum úspešne zavedené do praxe. "V poslednom období sa pripravujú nové operačné programy pre nové programovacie obdobie v Európskej únii a takisto sa pripravujú stratégie rozvoja, či už inovácií, alebo vedy a výskumu na Slovensku," podotkla Kupcová s tým, že tu doteraz neexistovala podpora pre klastre ako súčasť inovačných procesov. Klastre v minulosti nemali inštitucionálnu podporu v podobe zákona alebo možnosti čerpania štrukturálnych fondov, upozornila.

Jej zámerom bolo nadviazať na príspevky predrečníkov a na podporu klastrov, kde sa momentálne rozhoduje, na aké oblasti by sa mala zamerať. "Chcela som prezentovať sektor strojárstva, ktorý je trochu v tieni automobilového priemyslu." Ten je podľa nej síce ako súčasť strojárskeho priemyslu v súčasnosti hlavným motorom s najväčšími prínosmi pre HDP, ale netreba vnímať že strojárstvo, je len automobilový priemysel. "Takže, chcela som zdôrazniť, že podpora by nemala možno ísť len sem, ale aj do tradičných sektorov," konštatovala Kupcová s tým, že medzi tie patria napríklad výroba strojov a zariadení či oceľových konštrukcií.

Kupcová dodala, že ako klaster budú tiež sledovať aktuálne európske výzvy smerom k zelenému rastu. "Je čoraz väčší dopyt po environmentálnych a ekologických technológiách," priblížila Kupcová.

1. SSK je záujmové združenie právnických osôb, ktorého cieľom je podpora hospodárskeho a trvalo udržateľného rozvoja strojárstva predovšetkým v regióne stredného Slovenska.