Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nitra vydala stavebné povolenie pre Jaguar Land Rover

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Automobilka plánuje začať s výstavbou v nitrianskom priemyselnom parku koncom leta tohto roka. Nitriansky závod má podľa rozhodnutia vlády status významnej investície.

Nitra 3. augusta (TASR) – Mesto Nitra ako príslušný špeciálny stavebný úrad vydalo stavebné povolenie na novostavbu Automotive Nitra project. Žiadosť o vydanie stavebného povolenia si podal stavebník Jaguar Land Rover Slovakia, s.r.o. Špeciálny stavebný úrad v priebehu stavebného konania nezistil dôvody, ktoré by bránili povoleniu stavby. Automobilka plánuje začať s výstavbou v nitrianskom priemyselnom parku koncom leta tohto roka.


Na ilustračnej snímke montážna linka v závode automobilky Jaguar Land Rover v meste Solihull vo Veľkej Británii. Solihull, 4. februára 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok


Nitriansky závod britskej automobilky Jaguar Land Rover má podľa rozhodnutia vlády status významnej investície. "Podnikateľský zámer s investičnými nákladmi v celkovej nominálnej výške 1,406 miliardy eur sa bude realizovať na území Strategického parku Nitra, v katastrálnom území Dražovce a Lužianky, okres Nitra. V priamej súvislosti s podnikateľským zámerom sa vytvorí 2834 nových pracovných miest do konca roka 2020," spresnilo Ministerstvo hospodárstva SR v dôvodovej správe k vládnemu materiálu. Vláda SR v súvislosti s investíciou Jaguaru schválila v decembri minulého roka aj poskytnutie štátnej pomoci vo forme dotácie na obstaraný dlhodobý hmotný a nehmotný majetok v maximálnej výške 130 miliónov eur.

Na archívnej snímke vpravo predseda vlády SR Robert Fico a vľavo generálny riaditeľ Jaguar Land Rover Ralf Dieter Speth počas slávnostného podpisu investičnej zmluvy medzi vládou SR a automobilkou Jaguar Land Rover na Úrade vlády SR v Bratislave 11. decembra 2015.
Foto: TASR/Martin Baumann


Jaguar Land Rover plánuje v Nitre postaviť závod s výrobnou kapacitou 300.000 vozidiel ročne. Prvé vozidlá chce vyprodukovať už v roku 2018, v prvej fáze plánuje firma vyrábať 150.000 áut ročne. Automobilka vytvorí zhruba 3000 priamych a 15.000 nepriamych pracovných miest. "Cez webovú stránku už prejavilo záujem pracovať pre našu firmu približne 40.000 ľudí. S výberom budúcich zamestnancov sa začne budúci rok,“ skonštatoval prevádzkový riaditeľ firmy Alexander Wortberg.