Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Minister Gabriel žiada EK, aby chránila európskych oceliarov

Šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Gabriel donedávna ešte ako nemecký minister hospodárstva obhajoval nemecké oceliarne proti obvineniam, ktoré pokladal za neopodstatnené.

Berlín 24. marca (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel žiada od Európskej komisie (EK), aby chránila kontinentálny oceliarsky priemysel pred jeho znevýhodňovaním Spojenými štátmi. "Je úlohou politiky, aby sa postavila na stranu oceliarov a bojovala o zachovanie pracovných miest," Sigmar Gabriel to podľa informácie ministerstva zahraničných vecí uviedol v liste komisárke EÚ pre obchod Cecilii Malmströmovej.

Americké ministerstvo hospodárstva obviňuje európske firmy, že svoju oceľ predávajú do USA za dampingové ceny. Na zozname obvinených firiem sú aj nemecké oceliarne Salzgitter a Dillinger Hütte.

Koncern Salzgitter, ktorý je v krajine druhý najväčší v odvetví, obvinenia, že predáva oceľ pod výrobné náklady, dôrazne odmietol.

Gabriel donedávna ešte ako minister hospodárstva obhajoval nemecké oceliarne proti obvineniam, ktoré pokladal za neopodstatnené.