Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Nové objednávky v nemeckom elektronickom priemysle v auguste vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Domáce objednávky vzrástli o 13,6 %, zatiaľ čo objednávky zo zahraničia opäť klesli, tentoraz o 5,8 %, uviedol hlavný ekonóm združenia Andreas Gontermann.

Frankfurt nad Mohanom 10. októbra (TASR) - Nové objednávky elektronického a elektrotechnického priemyslu v Nemecku v auguste po dvojcifernom poklese z predchádzajúceho mesiaca mierne vzrástli. Ich hodnota sa v medziročnom porovnaní zvýšila o 2,4 %, oznámilo v utorok Združenie nemeckého elektronického a elektrotechnického priemyslu ZVEI. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Domáce objednávky vzrástli o 13,6 %, zatiaľ čo objednávky zo zahraničia opäť klesli, tentoraz o 5,8 %, uviedol hlavný ekonóm združenia Andreas Gontermann. Za osem mesiacov do konca augusta boli prijaté objednávky v medziročnom porovnaní o 0,1 % slabšie.

V nominálnom vyjadrení, teda bez zohľadnenia inflácie, sa tržby v sektore počas januára až augusta zvýšili o 12 % na 159,9 miliardy eur. Dôvera v odvetví, ktoré v zamestnáva v Nemecku približne 900.000 ľudí, však naďalej klesá.

Hodnotenie súčasnej situácie aj celkových podnikateľských očakávaní bolo v auguste podľa údajov ZVEI menej priaznivé ako v predchádzajúcom mesiaci. Iba 9 % spoločností očakáva, že v nasledujúcich šiestich mesiacoch zrealizuje viac obchodov. Až 55 %, naopak, predpokladá, že obchody budú stagnovať a 36 % sa pripravuje na ich pokles.