Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Objednávky na nové priemyselné výrobky z USA v máji vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa najnovších údajov ministerstva sa objednávky na dodávky nových výrobkov z amerických tovární v máji zvýšili o 0,4 %.

Washington 3. júla (TASR) - Objednávky na nové priemyselné výrobky z USA v máji nečakane ožili a vzrástli. Informovalo o tom americké ministerstvo obchodu.

Podľa najnovších údajov ministerstva sa objednávky na dodávky nových výrobkov z amerických tovární v máji zvýšili o 0,4 %. To kontrastuje s aprílovým revidovaným poklesom objednávok o 0,4 %, aj keď tento výsledok je o niečo lepší ako pôvodné zníženie objednávok o 0,8 %.

Ekonómovia pritom očakávali, že májové objednávky budú stagnovať.

V medziročnom porovnaní dopyt po produktoch amerických tovární v máji vzrástol o 8,7 %.

Výrobný sektor, ktorý sa podieľa asi 12 % na výkone americkej ekonomiky, podporili silný domáci a globálny dopyt. Ale rastúci nedostatok pracovnej sily, ako aj dovozné tarify, začínajú narúšať dodávateľské reťazce.

Štatistiky tiež ukázali, že objednávky na dopravné prostriedky v máji klesli o 1,1 %, v dôsledku 7-% zníženia nestálych objednávok na komerčné lietadlá, zatiaľ čo dopyt po autách sa zvýšil o 0,3 %.

Na ilustráciu, v apríli sa celkové objednávky na dopravné prostriedky prepadli o 6,1 %.

Objednávky v strojárstve však v máji vzrástli o 1,2 % (po aprílovom zvýšení o 1,7 %). V tomto čísle sa odrazil najmä 8,9- percentný skok v objednávkach na priemyselné stroje. Dopyt po ťažobných a banských strojoch naopak klesol o 3,9 %.

Klesli aj objednávky na kovy a kovové výrobky, ako aj elektrické zariadenia, spotrebiče, komponenty, počítače a elektroniku.

Ministerstvo obchodu tiež uviedlo, že dopyt po kapitálových tovaroch, ktorý sa využíva pri výpočte výdavkov firiem na nové zariadenia, čo sa premietne aj do hrubého domáceho produktu, v máji vzrástol o 0,2 % po aprílovom poklese o 0,1 %.