Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Ekonomika

Priemyselná výroba v USA vzrástla v novembri viac, než sa čakalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Využitie kapacít v priemyselnom sektore sa v novembri zvýšilo na 73,3 % zo 73 % v októbri.

Washington 15. decembra (TASR) – Priemyselná výroba v USA vzrástla v novembri viac, než sa očakávalo. Podporila ju produkcia motorových vozidiel. Táto dynamika sa však môže v najbližších mesiacoch oslabiť z dôvodu rýchleho šírenia sa nového koronavírusu a nových protipandemických opatrení.

Priemyselná výroba v novembri stúpla o 0,8 %, uviedla americká centrálna banka (Fed). V porovnaní s úrovňou spred pandémie bola o 3,6 % nižšia. Fed zároveň revidoval októbrový údaj na +1,1 % z +1 %. Ekonómovia počítali v novembri so zvýšením len o 0,3 %.

Produkcia motorových vozidiel a autodielcov v novembri vyskočila o 5,3 %.

Celková priemyselná produkcia, ktorá zahŕňa aj ťažbu a utility, v novembri vzrástla o 0,4 % po zvýšení o 0,9 % v septembri. Ekonómovia prognózovali +0,3 %.

Produkcia v oblasti ťažby v novembri stúpla o 2,3 % po poklese o 0,7 % v predchádzajúcom mesiaci. Naopak, produkcia utilít padla o 4,3 % po +1,8 %. Netradične teplé počasie totiž znížilo dopyt po vykurovaní.

Priemyselná produkcia pokračuje v zotavovaní a v novembri bola približne o 5 % pod úrovňou spred pandémie. V období medzi februárom a aprílom padla o 16,5 %.

Využitie kapacít v priemyselnom sektore sa v novembri zvýšilo na 73,3 % zo 73 % v októbri.