Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Slovenských výrobcov ohrozujú najmä lacné ponuky z Ázie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Daniel Veselský

Presadiť sa proti ázijskej konkurencii sa dá prostredníctvom technickej modernizácie či modernizácie pracovnej sily, myslí si americký geografický ekonóm John Pickles.

Bratislava 1. december (TASR) - Najzrejmejšia geografická hrozba slovenského priemyslu je zvyšovanie objemu nízkonákladových ponúk z Ázie. Tvrdí to americký geografický ekonóm John Pickles, ktorý momentálne hosťuje na Ekonomickej univerzite v Bratislave (EUBA) v rámci projektu Nadácie VÚB. "Po roku 2004 sa export z Ázie dramaticky zvýšil. Veľké firmy so schopnosťou produkovať veľké objednávky za nízke ceny vytlačili z trhu veľa menších výrobcov, a to najmä v menších krajinách," uviedol Pickles.

Za najúspešnejšie firmy na Slovensku považuje Pickles tie, ktoré investovali nielen do modernizácie priemyslu, ale aj do rozvoja pracovných síl a zamestnávania. Tieto firmy sa totiž zamerali na zabezpečenie celoročnej zamestnanosti a poskytovanie benefitov a miezd, ktoré presahovali požadované minimum. Mnoho týchto firiem využívalo pomoc štátu v podobe vzdelávacích a rekvalifikačných programov.

Najväčšia potreba v priemysle je podľa profesora podpora technickej modernizácie a modernizácie pracovnej sily. Taktiež je dôležité inovovať dizajn produktov a ich kvalitu. "V iných krajinách takéto možnosti poskytujú štátne iniciatívy, priemyselné asociácie a univerzitné výskumné centrá. Na Slovensku sú takéto iniciatívy vyvinuté vo veľmi malom počte," upozornil Pickles.