Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Výkon britského priemyslu v septembri nečakane klesol

Na archívnej snímke z 29. januára 2016 sú vlajky Európskej únie a vlajka Británie pred sídlom EÚ v Bruseli. Foto: TASR/AP

Jeho výkon totiž klesol, zatiaľ čo ekonómovia očakávali aspoň mierny rast.

Londýn 8. novembra (TASR) - Britský priemysel v septembri nepríjemne prekvapil. Jeho výkon totiž klesol, zatiaľ čo ekonómovia očakávali aspoň mierny rast. Oznámil to dnes štatistický úrad ONS a informovala o tom agentúra RTTNews.

Presnejšie, produkcia britského priemyslu v septembri medzimesačne klesla o 0,4 %, rovnako ako v auguste. Ekonómovia pritom očakávali, že priemysel v septembri ožije a zvýši svoj výkon o 0,1 %.

Na druhej strane, britský výrobný sektor aj septembri dosiahol rast a väčší ako v predchádzajúcom mesiaci. Konkrétne, jeho výkon v sledovanom období stúpol medzimesačne o 0,6 % po augustovom zvýšení o 0,2 %. Aj tento výsledok prekonal odhady ekonómov, ktorí počítali so zrýchlením rastu výrobného sektora na 0,4 %.

V medziročnom porovnaní britský priemysel ako celok v septembri pokračoval v raste, ale jeho tempo sa zmiernilo na 0,3 % z augustových 0,7 % a výrazne zaostalo za odhadmi ekonómov, ktorí predpovedali, že sa naopak mierne zrýchli na 0,8 %.

Výrobný sektor aj v tomto prípade prekvapil, keďže jeho výkon v medziročnom porovnaní síce vzrástol len o 0,2 % (pomalšie ako v auguste, keď stúpol o 0,5 %), ale ekonómovia čakali horší výsledok, a to pokles o 0,2 %.

Za celý 3. kvartál sa produkcia britského priemyslu znížila o 0,5 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom. Dôvodom bol najmä pokles produkcie vo výrobnom sektore o 0,9 %, ktorý zmiernil rast banského a ťažobného sektora o 4,3 %.