Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ v júli vzrástli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V EÚ sa tiež najviac zvýšili ceny energií, o 0,8 % a polotovary, kapitálové produkty a tovary dlhodobej aj krátkodobej spotreby vzrástli rovnako, o 0,1 %.

Luxemburg 4. septembra (TASR) - Výrobné ceny v eurozóne v júli 2018 v porovnaní s júnom vzrástli o 0,4 % a v celej Európskej únii (EÚ) sa medzimesačne zvýšili o 0,3 %. Vyplýva to z predbežného odhadu, ktorý v utorok zverejnil Eurostat, štatistický úrad EÚ.

V medziročnom porovnaní stúpli ceny hotových produktov, ktoré v júli 2018 opustili brány tovární o 4 % v euroregióne a v EÚ o 4,7 %.

Pod júlový medzimesačný rast cien priemyselných výrobkov sa podpísalo najmä zdraženie energií, o 1,1 %. Ceny polotovarov, kapitálových produktov a tovarov dlhodobej aj krátkodobej spotreby sa zvýšili zhodne o 0,1 %. Ceny priemyselných výrobkov bez energií tak stúpli o 0,1 %.

V EÚ sa tiež najviac zvýšili ceny energií, o 0,8 % a polotovary, kapitálové produkty a tovary dlhodobej aj krátkodobej spotreby vzrástli rovnako, o 0,1 %. Ceny v priemysle bez energetiky stúpli o 0,1 %.

Najstrmší medzimesačný nárast cien priemyselných produktov zaznamenali v júli Estónsko (2,3 %), Cyprus (1,9 %), Dánsko a Lotyšsko (v oboch o 1,3 %), zatiaľ čo pokles nahlásili Luxembursko a Rumunsko (zhodne o -0,4 %), a tiež Írsko a Spojené kráľovstvo (v oboch o -0,1 %).

V medziročnom porovnaní stúpli v júli najviac ceny energií, a to v eurozóne o 10,7 %, v EÚ o 14,9 %. Polotovary zdraželi v euroregióne o 3,2 % a v Únii o 3,5 %, ceny tovarov dlhodobej spotreby sa zvýšili o 1,3 % v eurozóne a 1,5 % v EÚ, kapitálových produktov o 1,1 % v regióne, ktorý platí eurom a 1,1 % v celej Únii a ceny tovarov krátkodobej spotreby v eurozóne stagnovali a v EÚ stúpli o 0,3 %. Ceny v priemysle bez energetiky vzrástli o 1,7 % v eurozóne a o 1,9 % v EÚ.

Najprudšie vzrástli ceny priemyselných výrobkov v júli v Belgicku (9,8 %), Dánsku (9,5 %), Estónsku (8,9 %) a Maďarsku (8,7 %).

Na Slovensku sa výrobné ceny v júli zvýšili medzimesačne o 0,8 % a medziročne o 6,9 %.